investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Státní rozpočet hospodaří nejhůře v historii

03.08.2020

Podle údajů pokladního plnění za leden až červenec letošního roku skončil státní...

Podle údajů pokladního plnění za leden až červenec letošního roku skončil státní rozpočet ve schodku 205,1 miliardy korun. Po uplynutí prvních sedmi měsíců letošního roku hospodaří státní rozpočet nejhůře ve svých dějinách. Po zbytek roku lze očekávat, že se hospodaření státního rozpočtu bude dále zhoršovat.

Současná úroveň schodku je již sedmkrát vyšší než za celý loňský rok. K tomuto výsledku přispívá strategie vlády, která spočívá v navyšování výdajů. Naopak žádné významné úspory doposud nebyly ohlášeny. Vzhledem k blížícím se volbám nelze očekávat, že by se na současné strategii cokoliv změnilo.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Na příjmové straně státního rozpočtu se prozatím vybralo 817,1 miliardy korun, což je pouze o 46,2 miliardy korun méně než ve stejném období loňského roku. Oproti tomu výdajovou stranou státního rozpočtu již proteklo 1022,2 miliardy korun, což je o 149,2 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Z těchto údajů je patrné, že se vláda při řešení krize opírá především o výdajovou stranu státního rozpočtu.

 

Nejvyšší nárůst výdajů byl vykázán u sociálních dávek, které se meziročně zvýšily o 48,2 miliardy korun. Z toho valorizace důchodů stála dodatečných 22,5 miliardy korun a navýšení rodičovského příspěvku již vyšlo na dodatečných 8,1 miliardy korun. Výplata dávek nemocenského pojištění se meziročně zvýšila o 12,8 miliardy korun, přičemž ošetřovné vzrostlo o dodatečných 8,6 miliardy korun.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vzhledem k blížícím se volbám jsme svědky nesčetného množství slibů, které budou zhoršovat hospodaření státního rozpočtu. Naopak snahu hledat úsporná opatření vykazuje jen minimum politiků. Odpovědného hospodaření se tak pravděpodobně v následujících letech nedočkáme."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top