investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Rozdíly mezi úrokovými sazbami vkladů a úvěrů jsou propastné

30.03.2018

Úrokové sazby na vkladových produktech finančních institucí nepokrývají ani současnou míru inflace. Úvěrové produkty inflaci naopak ...

Úrokové sazby na vkladových produktech finančních institucí nepokrývají ani současnou míru inflace.  Úvěrové produkty inflaci naopak hravě překonávají. Sazby spotřebitelských úvěrů se blíží devíti procentům. U kreditních karet se běžně setkáváme i se sazbami převyšujícími dvacet procent.

Podle  údajů zveřejněných Českou národní bankou jsou úrokové sazby z nových vkladů domácností stále velmi nízké. Sazba z vkladů s dohodnutou splatností se v únoru pohybovala na úrovni 0,87 procenta. Sazba u jednodenních vkladů dosahovala úrovně 0,10 procenta. Úplně nejnižší úrokové sazby byly na běžných účtech,  pohybovaly se na úrovni 0,04 procenta. Běžně využívané klientské produkty tak mají úrokové sazby hluboko pod úrovní inflace, která se aktuálně pohybuje na úrovni 1,8 procenta.

Úvěrové produkty však mají podstatně vyšší úrokové sazby. Únorová sazba u nových úvěrů na bydlení dosahovala úrovně 2,50 procenta. Podstatně vyšší sazba byla u úvěrů na spotřebu, která se pohybovala na úrovni 8,81 procenta. Nejvyšší sazbu u běžných úvěrových produktů mají kreditní karty. U nich se úroky pohybovaly ve výši 20,08 procenta. Velký rozdíl mezi úročením vkladů a úročením úvěrů je způsoben dostatkem finančních prostředků českých finančních institucí - ty totiž nepotřebují získávat nové finanční prostředky  lepším zhodnocováním vkladů.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top