investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Popularita elektronických cigaret rapidně roste

21.12.2018

Altria je tabákový gigant, který se může chlubit téměř dvousetletou historií...

Altria je tabákový gigant, který se může chlubit téměř dvousetletou historií. Společnost, jež vlastní například legendární značku cigaret Marlboro, kupuje podíl u nejpopulárnějšího výrobce elektronických cigaret, společnosti Juul. Jde zatím o neověřené spekulace, podle kterých je aktuální hodnota výrobce elektronických cigaret odhadována na zhruba 38 miliard dolarů. Pro srovnání, jde o téměř stejnou hodnotu, jaké se nyní těší automobilka Tesla.

Kupní cena největšího amerického prodejce e-cigaret i samotná transakce dokresluje, že tabákový průmysl po 50 letech klidných vod nyní prochází rapidními změnami zejména kvůli regulátorům, bezkouřovým cigaretám a marihuaně. “Staré” tabákové stálice typu Altria respektive Philip Morris jsou ohroženy zákazy a omezováním kouření, poklesem popularity kouření u spotřebitelů i zvedáním daní z tabákových produktů. Na klasické cigarety agresivně útočí také růst popularity elektronických cigaret a vlna legalizace marihuanových produktů. Ceny tabákových akcií toto riziko nesou nelibě, většina je zhruba 40 procent pod posledním vrcholem.


Popularita elektronických cigaret rapidně roste. Americké průzkumy z prosince 2018 ukazují, že počet středoškoláků, kteří za posledních 30 dní použili e-cigaretu, se oproti loňskému roku téměř zdvojnásobil. Tento rapidní růst popularity e-cigaret mezi americkými teenagery je přisuzován právě popularitě značky Juul, která svůj tržní podíl v segmentu e-cigaret zvýšila na současných 75 procent oproti loňským 13 procentům. Juul je zkrátka momentálně “cool”.


Není proto divu, že tradiční hráči jako Altria jsou ochotni platit vysokou cenu za to, že se stanou součástí tohoto nového trendu, který tradiční business ohrožuje. Transakci Altrie lze proto vnímat spíše jako obranný krok. Navíc hrozí, že američtí regulátoři kvůli rapidnímu růstu popularity e-cigaret právě mezi zranitelnou skupinou teenagerů zavedou opatření na omezení v tomto novém segmentu. Na druhé straně Altria získává podíl u naprosto dominantního hráče v segmentu e-cigaret. Otázkou je, jak moc loajální této značce budou tradičně přelétaví teenageři a “early adopters”, tedy spotřebitelé vyhledávající novinky.


Právě popularita značky Juul vytlačila valnou většinu konkurenčních značek e-cigaret, na které kdysi “staří” prodejci klasických cigaret vsadili. Například Altria v roce 2014 koupila startup Green Smoke za přibližně 110 milionů dolarů. Tato značka se však příliš neuchytila a firma nedávno oznámila, že ji bude rušit. 


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pro klasické tabákové firmy představují bezkouřové cigarety nejen hrozbu, ale i příležitost. Díky minimu kouře je “nové” e-kouření společensky mnohem přijatelnější. Dokonce by se dalo říci, že kouření se u mladých lidí po mnoha letech dostává do trendu a je “in”. Novinky na tabákovém trhu tak po letech útlumu zájmu vychovávají novou generaci kuřáků, která představuje potenciál růstu tržeb tabákových firem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top