investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pegas příjemně překvapil svými výsledky

26.03.2018

Tržby společnosti Pegas Nonwovens meziročně vzrostly o 7 procent na 221 milionů eur. Čistý zisk klesl téměř o 40 procent na 8,7 milionu eur.

Tržby společnosti Pegas Nonwovens meziročně vzrostly o 7 procent na 221 milionů eur. Čistý zisk klesl téměř o 40 procent na 8,7 milionu eur. Růst tržeb ovlivnily vyšší prodeje díky otevření nové výrobní linky a také vyšší ceny polymerů. Nižší zisk je daný kombinací více faktorů. Cíle firmy bylo přesto dosaženo. Ukazatel EBITDA se loni meziročně snížil o čtyři procenta na 44,7 milionu eur.

Pokles zisku byl do značné míry zapříčiněn přeceněním akciového opčního programu a jeho akcelerací v souvislosti se změnou v ovládání společnosti. Společnost Pegas je z 98 procent ve vlastnictví skupiny R2G. Coby další negativní vliv působily vyšší odpisy a nerealizované kurzové změny.


Loni společnost Pegas odešla z varšavské burzy a její akcie se nyní obchodují jen na  burze pražské. Klíčovou obchodní změnou v uplynulém období bylo spuštění nové linky ve Znojmě. Ta byla do komerčního provozu uvedena dokonce s mírným předstihem. Společnost usiluje i o instalaci další linky ve Znojmě, která má přinést úplně novou technologii. V případě úspěchu by firma mohla na trh dodávat zcela nové výrobky. Zahájení provozu této linky je plánováno na konec roku 2019.


Dalším současným projektem je dokončení nové výrobní linky v Jihoafrické republice. Loni společnost Pegas uzavřela smlouvu na koupi pozemku, objednala novou výrobní linku a získala stavební povolení. Momentálně probíhá vyjednávání se stavební firmou a Pegas také jedná s potenciálními odběrateli budoucí produkce.


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top