investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Walmartu klesl zisk o 25 procent

17.05.2022

Firma nicméně zlepšila výhled prodeje na letošní rok, výhled zisku...

Americké společnosti Walmart v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 25 procent na 2,05 miliardy dolarů (přes 48 miliard Kč), a výrazně tak zaostal za očekáváním. Největší maloobchodní řetězec světa ve své výsledkové zprávě dnes uvedl, že na vině je růst nákladů na práci a na pohonné hmoty. Firma nicméně zlepšila výhled prodeje na letošní rok, výhled zisku naopak zhoršila.

Tržby se v prvním finančním čtvrtletí zvýšily o 2,4 procenta na 141,57 miliardy dolarů (3,3 bilionu Kč). Překonaly tak očekávání analytiků v anketě společnosti Refinitiv, kteří tržby v průměru odhadovali na 138,94 miliardy USD. Zisk na akcii činí 1,30 dolaru, zatímco odhad byl 1,48 USD.

Walmart očekává, že čisté tržby počítané ve stálých kurzech vzrostou za celý rok o čtyři procenta. Dříve počítal s tříprocentním nárůstem.

Firmě se díky své velikosti a vyjednávací síle dařilo více než konkurenci udržovat úroveň zásob. Prudce jí ale vzrostly náklady, protože urychlovala dodávky a pronajímala nákladní lodě, aby dostala výrobky do regálů svých obchodů.

Podle údajů na webu Placer.ai Walmart zaznamenal od začátku roku průměrný nárůst počtu měsíčních návštěv o 4,9 procenta ve srovnání se stejným obdobím loni. Podle agentury Reuters se tak ukazuje, že stoupla návštěvnost zákazníků citlivých na cenu, kteří pociťují tlak v důsledku přetrvávající inflace.

Akcie Walmartu na výsledky zareagovaly propadem téměř o sedm procent. Od začátku roku ale mají stále k dobru více než dvě procenta.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Každý týden navštíví maloobchodní řetězec Walmart přibližně 220 milionů zákazníků. Oslovuje je hlavní myšlenka Walmartu, která spočívá v hesle prodávat více za méně.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top