investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Telefónica CR– odejde „bývalá“ Telefónica CR z pražské burzy?

29.05.2014

Spekulace o možném odchodu akcií české Telefóniky, nyní O2 Czech Republic provázejí tento titul od okamžiku, kdy španělská matka oznámila prodej akciového podílu....

Spekulace o možném odchodu akcií české Telefónicy, nyní O2 Czech Republic (přesněji až 21.6., kdy bude provedena příslušná změna v zápise v Obchodního rejstříku), provázejí tento titul od okamžiku, kdy španělská matka oznámila prodej akciového podílu ve své české dceři do rukou skupiny PPF (PPF Arena 2 B.V.), tedy od listopadu loňského roku. Jestliže prvotní úvahy trhu směřovaly k závěru, že akcie Telefóniky z trhu odejdou, a v mezičase trochu zeslábly, vracejí se nyní zpět po zveřejnění ceny povinné nabídky odkupu v pátek minulého týdne.

Cena odkupu je totiž nečekaně slabá. 295,15 koruny za akcii Telefóniky nenaplnilo ani odhady postavené na jednoduché kurzové kalkulaci se započtením transakční ceny akciového podílu. PPF využila prostoru, který poskytuje oceňování budoucích splátek kupní ceny a možná i nějaké korekce hodnoty společnosti spojené s nižšími hospodářskými výsledky Telefónky v tomto roce. Je to pouhá spekulace, nějaké podrobnosti by mohlo nabídnout zveřejnění celého dokumentu – povinné nabídky odkupu, které je plánováno na 3.6.2014.

Navíc PPF efektivně nakupuje akcie ještě o 18 korun levněji, tedy za cca 277 korun, neboť z nakoupených akcií inkasuje na podzim dividendu v této výši.

Nízká dividenda, slabší čtvrtletní hospodaření a zklamání z ceny odkupu evokují emoce k prodeji akcií Telefónky. Možná, že tento obrázek PPF vyhovuje, což by jen zvyšovalo pravděpodobnost odchodu akcií Telefóniky z pražské burzy. Odpověď by na nějakou dobu mohly poskytnout výsledky celého odkupu, resp. nakolik se PPF přiblíží hranici 90% ve společnosti, kam spadá možnost vytěsnění minoritních akcionářů.

Jestliže jsme v polovině října 2013 přisoudili Telefónice doporučení „redukovat“, není důvodu k nějaké revizi s tím, že kurz akcií se bude asi pohybovat nepříliš vzdálen od nabídkové ceny, kde jej bude udržovat potenciální arbitráž.

Chcete se také stát úspěšným podílníkem? 

Chcete se podílet na obchodování? I když nemáte velké množství financí, umožníme vám to. Napište nám nebo zavolejte. Zkuste investovat do podílových fondů. Více o fondech se dozvíte zde.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top