investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Stellantis a Foxconn založily společný podnik

20.06.2023

Založili společný podnik na výrobu polovodičů pro automobilový průmysl...

Nadnárodní automobilka Stellantis a tchajwanský smluvní výrobce Foxconn, který se řadí mezi významné dodavatele společnosti Apple, založili společný podnik na výrobu polovodičů pro automobilový průmysl. Ve společném prohlášení o tom dnes informovala dvojice firem. Zúčastněné strany neuvedly žádné finanční podrobnosti dohody. Podnik SiliconAuto, který bude polovodiče i navrhovat, začne tyto nedostatkové součástky dodávat v roce 2026.

"SiliconAuto poskytne zákazníkům z automobilového průmyslu zdroj polovodičů pro rostoucí počet počítačem řízených funkcí a modulů, zejména těch, které jsou potřebné pro elektromobily," uvedly firmy v prohlášení.

Založení společného podniku navazuje na předběžnou dohodu, kterou Stellantis a Foxconn podepsaly v prosinci 2021 o partnerství v oblasti polovodičů pro automobilový průmysl. Společnost SiliconAuto bude sídlit v Nizozemsku, kde má ústředí i Stellantis, a její management bude tvořit vedení obou partnerů. Dvojice firem už založila jeden společný podnik nazvaný Mobile Drive, který se zabývá technologiemi pro vybavení vozu a připojená auta.

Skupina Stellantis je podle CNBC třetím největším výrobcem automobilů na světě. Vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler a francouzského konkurenta PSA. Fúze přivedla dohromady značky Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Prodej elektromobilů Stellantis s bateriemi vzrostl v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 22 procent, uvedla firma.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top