investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024

Novo Nordisk je nyní z hlediska tržní hodnoty největším podnikem v Evropě...

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o 27 procent na 31,8 miliardy dánských korun (zhruba 107 miliard Kč). Zisk tak překonal očekávání, firma navíc zlepšila celoroční výhled. Novo Nordisk je nyní z hlediska tržní hodnoty největším podnikem v Evropě, těží hlavně ze zájmu o přípravek na hubnutí Wegowy.

Analytici podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali čtvrtletní provozní zisk firmy v průměru na 29 miliard dánských korun. Podnik teď podle své výsledkové zprávy předpokládá, že v celém letošním roce zvýší provozní zisk bez zahrnutí výkyvů měnových kurzů o 22 až 30 procent, zatímco v předchozí prognóze celoroční růst odhadoval na 21 až 29 procent.

Tržní hodnota podniku se před zveřejněním čtvrtletních výsledků pohybovala kolem 540 miliard eur (13,6 bilionu Kč). Akcie firmy od uvedení přípravku Wegowy na trh ve Spojených státech v červnu 2021 posílily zhruba o 260 procent, uvedla agentura Reuters.

Po dnešním zveřejnění hospodářských výsledků akcie firmy oslabovaly, kolem poledne ztrácely zhruba tři procenta. Pokles ceny akcií je podle některých analytiků důsledkem toho, že čtvrtletní tržby podniku zaostaly za očekáváním. Tržby se v prvním čtvrtletí zvýšily o 22 procent na 65,35 miliardy dánských korun.

Společnost Novo Nordisk nyní masivně investuje do výrobních kapacit, aby dokázala uspokojit poptávku po přípravku Wegowy. Šéf podniku Lars Fruergaard Jorgensen uvedl, že firma v prvním čtvrtletí zvýšila dodávky přípravku na trh v USA.

Novo Nordisk nyní nicméně čelí konkurenci ze strany amerického rivala Eli Lilly. Ten loni v USA začal nabízet přípravek na hubnutí Zepbound, který letos uvedl rovněž na trhy v Německu, Británii a Polsku, píše Reuters. Novo Nordisk uvádí, že cena jeho přípravku Wegovy v prvním čtvrtletí v důsledku většího objemu produkce a ostřejší konkurence mírně klesla.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top