investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie ve čtvrtek rostly

29.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve čtvrtek rostly - index S&P 500 vzrostl přibližně o 0,6 %, zatímco index Dow Jones vzrostl přibližně o 0,3 %. V čele růstu stál technologický Nasdaq Composite, který vzrostl o 0,8 %. Otázka, zda Fed dokáže přiblížit ekonomiku k "měkkému přistání", je stále předmětem klíčové debaty a dnes této debatě přispěl čerstvý odhad HDP USA za druhé čtvrtletí, který se nezměnil a činil 2,1 %. Rovněž oficiální údaje ukázaly, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu mírně stoupl oproti předchozímu týdnu na 204 000, zatímco se očekávalo 215 000. V případě dluhopisů se rychlý růst výnosů desetiletých státních dluhopisů mírně zklidnil, ale stále se držel poblíž 4,6 %. Trhy jsou pod tlakem prudkého růstu ceny ropy, která ve středu dosáhla nových maxim pro rok 2023 a od konce června vzrostla o více než 35 %. To zvyšuje ceny pohonných hmot, což představuje výzvu pro Fed ve snaze ochladit inflaci - a následně snižuje šance na snížení sazeb v dohledné době. Ceny ropy se ve čtvrtek snížily, když futures kontrakty na West Texas Intermediate  klesly pod 92 USD za barel poté, co ráno překonaly hranici 95 USD. Pomalu se tak naplňuje scénář analytiků z Goldman Sachs, kteří před několika měsíci předpovídali, že se cena ropy může letos pohybovat v rozmezí 100 - 115 USD za barel. 

Pátek přinese hlavní údaj týdne, údaj o inflaci PCE, preferovaný ukazatel Fedu. Někteří se však domnívají, že k další akci centrální bankéře nepřiměje přetrvávající růst cen, ale příliš rozpálená ekonomika.

Po neuspokojivém srpnu a září by mohl být konec roku optimistický. Září je téměř v závěru a hlavní indexy jsou o 3 až 5 % níže za měsíc. Vyhlídky na jednotlivé měsíce čtvrtého čtvrtletí však vypadají konstruktivně. Studie sezónnosti indexu S&P 500 za posledních 20 - 50 let, ukazují na září jako na nejslabší měsíc v roce. Průměrný tříměsíční výnos konkrétních sedmi let, které jsou srovnatelné s měsíčním vývojem v letošním roce činí 9,6 % (medián 7,9 %) v posledním kvartále. Ovšem pozor jedná se pouze o historické vzorce chování, které nemají s fundamenty co dočinění, je třeba tak tyto výsledky brát s rezervou. 

Úrokové sazby hypoték v USA dosáhly 23letého maxima, nákup domu je tak pro Američany stále obtížnější. Sazba průměrné 30leté fixní hypotéky se podle společnosti Freddie Mac zvýšila na 7,31 % ze 7,19 % v předchozím týdnu. Sazby následovaly výnosy desetiletých státních dluhopisů.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Po neuspokojivém srpnu a září by mohl být konec roku optimistický. Září je téměř v závěru a hlavní indexy jsou o 3 až 5 % níže za měsíc. Vyhlídky na jednotlivé měsíce čtvrtého čtvrtletí však vypadají konstruktivně.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top