investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie v úterý uzavřely na nižší úrovni

22.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v úterý uzavřely na nižší úrovni, což znamenalo přerušení listopadové rallye, investoři očekávali výsledky výrobce čipů s umělou inteligencí Nvidia a zpracovávali zápis z posledního zasedání Fedu. Referenční index S&P 500 uzavřel o 0,2 % níže poté. Průmyslový index Dow Jones a technologický Nasdaq Composite klesly zhruba o 0,2 %, resp. 0,6 %. Maloobchodní výsledky zklamaly a akcie společností jako Lowe's , Best Buy a Kohl's v úterý klesly, protože pokles spotřebitelských výdajů zamlžil předpovědi a zaznamenal zásah do tržeb. 

Drama kolem OpenAI pokračovalo i v úterý, kdy investoři výrobce ChatGPT prohlásili, že chtějí přilákat odvolaného Sama Altmana zpět do společnosti. Thrive Capital, Khosla Ventures a Tiger Global Management se snaží ochránit své investice, když více než dvě třetiny zaměstnanců OpenAI údajně pohrozily výpovědí kvůli Altmanovu vyhazovu. Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella naznačil, že je této myšlence otevřený, přestože společnost Altmana přijala do čela interní divize AI. Přesto by podle zprávy musely být splněny určité podmínky, včetně odstoupení stávajícího představenstva startupu spolu se změnou řízení OpenAI. "Bez ohledu na to, kde Sam je, pracuje s Microsoftem," řekl Nadella v pondělním rozhovoru, tato zpráva má pochopitelně velké důsledky pro investory Microsoftu. 

Changpeng Zhao, generální ředitel Binance - jedné z největších krypto burz - plánuje odstoupit a přiznat vinu za porušení amerických požadavků proti praní špinavých peněz v rámci dohody uzavřené s ministerstvem spravedlnosti. Očekává se, že Zhao v úterý podá přiznání a souhlasil se zaplacením pokuty v celkové výši 4,3 miliardy dolarů, uvedla zpráva. Zpráva přichází necelý den poté, co komise SEC obvinila společnost Kraken z údajného provozování neregistrované burzy cenných papírů, makléře, dealera a clearingové agentury. Společnost Kraken je třetí největší kryptoburzou podle objemu obchodů na spotovém trhu.  

Pro některé maloobchodníky to nebyla dobrá výsledková sezóna, protože pokles spotřebitelských výdajů zkalil předpovědi a zasáhl do tržeb. Akcie Lowe's (oblast domácích potřeb) se propadly asi o 3 % poté, co společnost snížila svůj celoroční výhled kvůli poklesu spotřebitelských výdajů. Tržby za třetí čtvrtletí se propadly o 13 %. Generální ředitel společnosti Lowe's Marvin Ellison obvinil z těchto výsledků zákazníky z řad kutilů, kteří utratili méně, než se očekávalo, za velké položky. Akcie konkurenční společnosti Home Depot v souvislosti s touto zprávou rovněž klesly ca o 1 %. Akcie Best Buy (maloobchodní prodejce elektroniky) klesly v úvodu obchodování o zhruba 4 %, společnost zveřejnila smíšené výsledky hospodaření s čistými tržbami, které nesplnily očekávání. Generální ředitel Corrie Barry ve zprávě uvedl, že spotřebitelská poptávka byla nerovnoměrná a obtížně předvídatelná. Akcie American Eagle Outfitters (maloobchodní prodejce oblečení a doplňků pro mladé) se propadly o téměř 20 % i přes překonání odhadů zisků za 3. čtvrtletí. Investory zklamal odhad provozních příjmů za 4. čtvrtletí. Akcie konkurenční společnosti Abercrombie & Fitch rovněž zaznamenaly pokles, přestože překonaly odhady zisku a zvýšily výhled na rok 2024. Akcie obchodního domu Kohls klesly o více než 10 % poté, co oznámili pokles tržeb, a to i přes lepší výsledky hospodaření. Čisté tržby se snížily o 5,2 %. Společnost snížila celoroční odhad tržeb o 2,8 % na 4 %, zvýšila však celoroční odhad zisku na akcii. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Changpeng Zhao, generální ředitel Binance - jedné z největších krypto burz - plánuje odstoupit a přiznat vinu za porušení amerických požadavků proti praní špinavých peněz v rámci dohody uzavřené s ministerstvem spravedlnosti.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top