investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dnes ráno reportovala hospodářské výsledky Erste Group Bank a potvrdila výhled na rok 2017, kdy očekává růst čistých úvěrů přes 5 %.

05.05.2017

Komerční banka zvýšila meziročně objem úvěrů o velmi slibných 8,6 %. Čistý zisk vzrostl meziročně o silných 11,2 %

Komerční banka zvýšila meziročně objem úvěrů o velmi slibných 8,6 %. Čistý zisk očištěný o mimořádné položky vzrostl meziročně o silných 11,2 %. Růst zisku byl tažen zejména zvýšením objemu úvěrů a výrazným růstem zisků z obchodování o cca 43 % meziročně díky zvýšenému zájmu o zajišťování firem proti pohybu kurzu CZK/EUR před opuštěním kurzového závazku ČNB v 1. čtvrtletí.

Provozní zisk bez mimořádných položek meziročně vzrostl o 1,7 %. Čisté úrokové výnosy v prvním čtvrtletí klesly o 1,3 % na 5,2 mld. CZK. Za poklesem je zejména refinancování úvěrů za nižší úrokovou sazbu. Čistá úroková marže poklesla meziročně z 2,5 % na cca 2,3 %. Čisté výnosy z poplatků a provizí také poklesly, a to o cca 8 % na 1,6 mld. CZK. Objem vkladů vzrostl o silných 12,7 %. Vklady občanů rostly o silných 17,7 % a podniky měly u banky uloženy meziročně o 11 % více. Kapitálová přiměřenost Komerční banky dosáhla úrovně 15,7 %.

Výsledky byly velmi pozitivně ovlivněny zvýšeným zájmem firemních klientů ochránit se proti změně kurzu koruny vůči EURu před opuštěním měnového závazku ČNB v 1. čtvrtletí. Část této poptávky byla zcela jistě spekulativní, a ta pravděpodobně v dalších kvartálech výrazně opadne. Na druhé straně část pozitivního růstu výnosů z finančních operací si banka pravděpodobně udrží díky trvalé potřebě firem zajistit si měnové riziko CZK/EUR.

Dlouhodobě je růst zisku tažen velmi silným růstem objemu úvěrů. Samotná výnosnost z každé půjčené koruny klesá díky silné konkurenci a poklesu úrokových sazeb z nových úvěrů. Fixní poplatky také dlouhodobě klesají díky konkurenci nízkonákladových bank a levnější obsluze přes online a mobilní kanál. Dokud bude trvat silný růst úvěrů, celkové zisky pravděpodobně porostou dál.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top