investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Čtvrtletní zisk H&M stoupl na 4,7 miliardy SEK

27.09.2023

Teplé počasí podle skupiny na mnoha evropských trzích zpozdilo začátek podzimní nákupní sezony...

Švédskému prodejci oděvů H&M stoupl ve třetím finančním čtvrtletí provozní zisk na 4,74 miliardy švédských korun (SEK; deset miliard Kč) z 902 milionů SEK o rok dříve. Výsledky z loňského třetího kvartálu zahrnují jednorázové náklady 2,1 miliardy SEK na odchod skupiny z Ruska. Výsledky za letošní třetí čtvrtletí zhruba odpovídají odhadu analytiků. Teplé počasí podle skupiny na mnoha evropských trzích zpozdilo začátek podzimní nákupní sezony a způsobilo pokles tržeb v září. Firma o tom informovala ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Analytici dotazovaní společností LSEG v průměru odhadovali, že provozní zisk bude činit 4,72 miliardy SEK. Ke zvýšení zisku pomohlo snížení nákladů módního řetězce. Společnost H&M uvedla, že zářijové tržby budou v místních měnách meziročně nižší o deset procent.

Největším konkurentem švédského prodejce oděvů je Inditex, vlastník značky Zara. Tomuto řetězci v období od 1. srpna do 11. září vzrostly tržby o 14 procent. "Pokud tržby vašeho konkurenta v podstatě stoupnou o 14 procent při stejném počasí, něco vám to podle mého názoru říká," konstatovala správkyně portfolia Vera Diehlová ze společnosti Union Investment, která drží akcie H&M i Inditexu.

"Program efektivity a snižování nákladů pokračuje na plné obrátky a bude se projevovat i v následujících čtvrtletích," uvedla H&M. "Stále platí náš cíl dosáhnout během roku 2024 provozní marže deset procent," dodala.

Generální ředitelka řetězce Helena Helmerssonová uvedla, že krádeže v obchodech jsou problémem zejména v USA a že světová dvojka v prodeji módy zvažuje přijetí opatření, jako je zvýšení bezpečnosti ve svých obchodech. Podle vedení firmy krádeže sužují celé odvětví a vedle USA jsou citelné ještě v Británii.

Finanční ředitel H&M Adam Karlsson řekl novinářům, že vidí potenciál pro snížení cen. "Vzhledem ke zlepšené situaci v oblasti zásobování a úrovni nákladů vidíme také možnost snížení cen do budoucna," uvedl. Případné zlevňování časově neupřesnil.

Módní řetězec dnes také oznámil zahájení programu zpětného odkupu akcií. Do 31. března příštího roku plánuje odkoupit akcie až za tři miliardy SEK.

Firma dále informovala o tom, že se tento měsíc vrátila na čínskou platformu JD.com, která je jedním z největších čínských internetových obchodů. V roce 2021 z platformy odešla kvůli porušování práv muslimského etnika Ujgurů v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Akcie H&M navzdory poklesu tržeb na počátku obchodování stouply až o pět procent a kolem 12:40 SELČ si připisovaly přes 2,3 procenta. Agentura Reuters to vysvětluje růstem provozního zisku, faktem, že se firma drží svého plánu zvýšit marže v příštím roce na deset procent, i snižováním nákladů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top