investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Elektřina prudce zdražila. Do budoucna lze očekávat další zvyšování ceny

15.02.2019

V lednu letošního roku došlo podle Českého statistického úřadu k meziročnímu růstu ceny elektřiny o 8,2 procenta...

V lednu letošního roku došlo podle Českého statistického úřadu k meziročnímu růstu ceny elektřiny o 8,2 procenta. Nárůst ceny elektřiny byl způsoben vývojem na evropském trhu, kde za poslední rok vzrostla cena 1 MWh ze 34,1 eura na 45,9 eura, přičemž v závěru loňského roku se cena 1 MWh dostala až na úroveň 56,7 eura. Růst ceny elektřiny bude pravděpodobně pokračovat i v následujících letech, kdy se významně promění energetický trh v Evropské unii.

Německo se zavázalo, že do roku 2022 uzavře všechny své jaderné elektrárny, které v současné době vyrábí zhruba 13 procent německé produkce elektřiny. To je přibližně stejně jako všechny německé fotovoltaické a vodní elektrárny. Produkce elektřiny z jádra by měla být postupně nahrazována obnovitelnými zdroji. To si však vyžádá masivní investice, které se budou promítat do koncových cen. Navíc výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů má proměnlivý výkon závislý na počasí. Tento problém se bude muset řešit investicemi do přenosové soustavy, což v konečném důsledku opět povede k růstu koncové ceny elektřiny.

 

Do ceny elektrické energie se promítá i cena emisních povolenek, která v poslední době výrazně roste. Jen za poslední rok stoupla cena povolenek za jednu tunu oxidu uhličitého z úrovně 9,5 eura na 20,4 eura. Tento vývoj staví do nepříjemné pozice produkci z uhelných elektráren, která přestává být rentabilní. Navíc do roku 2030 bude muset být v rámci Evropské unie produkováno 32 procent elektřiny prostřednictvím obnovitelných zdrojů, což je například pro výrobu elektřiny v České republice značně ambiciózní plán, který si vyžádá masivní investice s dopady na koncovou cenu elektřiny.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Výstavba nových jaderných bloků jde mimo trend evropské energetické politiky. Rozumnější je prodloužit životnost stávajících jaderných elektráren. Do budoucna bude nezbytné kompletně přepracovat státní energetickou koncepci a ve větší míře se zaměřit na obnovitelné zdroje energie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top