investice.cz /Aston Martin DBS
Vaše investiční příležitosti


Aston Martin DBS

Superleggera Concorde Edition

Jedna legenda vzdala hold druhé. Aston Martin stvořil milostný dopis ve formě auta, kterým vyjádřil svůj obdiv inženýrství a touze posouvat hranice možného. Vznikl tak vůz, který je světovým unikátem.

Jedním z vůbec nejdražších automobilů ve sbírce fondu Engine Classic Cars je Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition. Jak to u takto vzácných automobilů někdy bývá, k jeho pořízení do značné míry dopomohla náhoda, kdy se nečekaně uvolnilo jedno místo ve výrobě, která v případě této speciality čítala pouze deset kusů. Exemplář zařazený do sbírky je navíc speciální i tím, že byl z celé této malé série vyroben a předán jako úplně první. Jde o nový vůz, který nebyl uveden do provozu.

Samotnou sérii Concorde Edition představila automobilka Aston Martin v roce 2019 u příležitosti 50. výročí prvního vzletu legendárního dopravního letadla Concorde. Ve stejném roce navíc letecká společnost British Airways oslavila sto let od svého prvního mezinárodního letu. Na automobilu lze proto nalézt velké množství větších i menších detailů odkazujících na letectví, respektive na Concorde. O všechny speciality se postaralo oddělení Q, které u značky Aston Martin zodpovídá právě za zakázkové automobily.

Detaily s dotekem letecké historie

Dvanáctiválcové kupé dostalo v rámci Concorde Edition například karbonovou střechu s vygravírovanou siluetou proudového dopravního letadla, siluetu Concorde najdete i na předních blatnících, kde je umístěna také plaketa společnosti British Airways. Zadní části dominují speciální koncovky výfuku v designu připomínajícím motory Concorde. Tyto koncovky nebyly standardní součástí edice, ale dodávaly se na přání. Zajímavým detailem je i malý nápis G-BSST na bocích před zadní nápravou, který se opakuje také na vnitřních prazích. Jde o takzvanou imatrikulaci přidělenou druhému prototypu Concordu, respektive prvnímu letadlu tohoto typu vyrobenému v Británii. Interiér navazuje modrým čalouněním na kabiny Concordů létajících u British Airways a opět se zde opakuje v různých variacích silueta letadla. Na stínítku řidiče pak najdete nápisy připomínající rychlost a výšku, ve které se slavný letoun pohyboval.

Absolutním vrcholem této edice jsou ale pádla řazení pod volantem. Ta jsou vyrobena z lopatek turbíny proudových motorů, které Concorde při svém provozu reálně používal. Majitelé vozů z této limitované série se tak doslova dotýkají letecké historie. K „leteckému“ pojetí automobilu nakonec dobře ladí i použitá technika modelu DBS Superleggera. Vůz je osazen dvakrát přeplňovaným vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 5,2 litru nabízejícím vskutku úctyhodné parametry a také velmi charakterní zvuk. Maximální výkon činí 725 koní a točivý moment dosahuje 900 Nm. Zrychlení z nuly na 100 km/h je otázkou jen 3,4 s a nejvyšší rychlost dosahuje 340 km/h. Není pochyb o tom, že hodnota tohoto výjimečného automobilu do budoucna dále poroste.

Technické informace

Výrobce: Aston Martin
Model: DBS Superleggera Concorde Edition
Rok výroby: 2020
Objem motoru: 5204 cm3
Výkon: 533 kW (725 k)
Počet válců: 12
Převodovka: 8stupňová
Kategorie: Gran Turismo
Počet dveří: 2
Typ paliva: Benzin
Barva: Bílá (Concorde White)


Další aktiva v podfondu

Ferrari F110HB 512 TR

Fiat 131 Mirafiori Abarth GR4

The Official Formula 1,
Opus Champion Edition

Máme pro vás více investičních příležitostí

Fondy

Alternativní investice
do netradičních skupin aktivit

Akcie

Příležitost se podílet
na úspěchu firem

Asset management

Komplexní servis v oblasti
osobních financí

top