investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024

TSMC těží ze silné poptávky po čipech pro aplikace využívající umělou inteligenci...

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýšila v prvním čtvrtletí zisk i tržby. Oznámila to dnes firma. TSMC těží ze silné poptávky po čipech pro aplikace využívající umělou inteligenci (AI). Výsledky podniku překonaly očekávání analytiků, napsala agentura Reuters.

Tržby společnosti, která je významným dodavatelem amerických technologických firem Apple a Nvidia, v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 16,5 procenta na 592,6 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 430 miliard Kč). Čistý zisk se zvýšil o 8,9 procenta na 225,5 miliardy tchajwanských dolarů (165 miliard Kč). Analytici podle průzkumu společnosti LSEG čtvrtletní zisk odhadovali pouze na 218,1 miliardy tchajwanských dolarů.

Investoři považují firmu TSMC za ukazatel vývoje v celém čipovém průmyslu. "Téměř všichni inovátoři v oblasti AI spolupracují s TSMC s cílem řešit nenasytnou poptávku po energeticky účinném výpočetním výkonu, která souvisí s AI," uvedl šéf podniku C.C. Wei. "Poptávka po datových centrech souvisejících s AI je opravdu velmi silná," dodal.

Společnost TSMC dnes potvrdila, že v letošním roce hodlá investovat 28 až 32 miliard amerických dolarů (zhruba 660 až 760 miliard Kč). Dodala, že 70 až 80 procent investic by mělo směřovat do pokročilých technologií. Loni firma oznámila, že hodlá v Německu postavit svou první evropskou továrnu. Dodala, že výstavbu hodlá zahájit ve druhé polovině letošního roku a výrobu plánuje spustit do konce roku 2027.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top