investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

General Motors výrazně zvýšil čtvrtletní zisk

25.07.2023

Automobilka zároveň zvýšila svůj celoroční výhled zisku...

Americká automobilka General Motors ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř o 52 procent na 2,6 miliardy dolarů (56,5 miliardy Kč). Největší americká automobilka zároveň zvýšila svůj celoroční výhled zisku, z velké části proto, že plánuje méně investovat do nových produktů a snížit provozní náklady o další jednu miliardu dolarů do konce příštího roku. Firma o tom dnes informovala ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Tržby automobilky se v uplynulém čtvrtletí zvýšily o 25 procent na 44,75 miliardy dolarů. Loni výrobu blokoval nedostatek polovodičů.

General Motors nyní očekává celoroční čistý zisk v rozsahu 9,3 až 10,7 miliardy dolarů. Předchozí odhad stanovoval rozmezí 8,4 až 9,9 miliardy dolarů. V přepočtu na akcii nyní podnik předpokládá čistý zisk za celý rok v rozmezí 7,15 až 8,15 dolaru, což je nárůst z původního odhadu 6,35 až 7,35 dolaru na akcii.

Nový výhled nezohledňuje případné náklady spojené se stávkou odborářů z organizace United Auto Workers. Ta hrozí, pokud se odborům nepodaří do 14. září uzavřít s automobilkou novou zaměstnaneckou smlouvu.

"Zaměřujeme se na ziskovost. Naše výsledky ukazují, že neobětujeme marži kvůli objemu. V této strategii budeme pokračovat," řekl finanční ředitel firmy Paul Jacobson.

V Číně, která je pro General Motors druhým největším trhem, automobilka vykázala zisk 78 milionů dolarů. Dostala se tak ze ztrátového hospodaření z předchozího roku. Americký podnik ale v Číně stále vydělává mnohem méně než kdysi, protože čínské značky elektromobilů spolu s americkou Teslou zvyšují podíl na trhu.

"Tamní prostředí zůstává náročné," konstatoval Jacobson. "Zaznamenali jsme tam i mírné zpomalení hospodářského oživení a velkou cenovou konkurenci," dodal. Automobilka sice v Číně zvýšila prodej aut se spalovacím pohonem o 38 procent, ale obecně se podíl těchto vozů na tamním trhu snižuje.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top