investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Čtvrtletní tržby Applu poprvé za téměř čtyři roky klesly

03.02.2023

Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone...

Americké technologické společnosti Apple se v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, snížily tržby i zisk. Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone. Vyplývá to z dnešní výsledkové zprávy podniku. Čistý zisk společnosti klesl o více než 13 procent na zhruba 30 miliard dolarů (přibližně 650 miliard Kč). Tržby se snížily o zhruba pět procent na 117 miliard dolarů, vykázaly tak první čtvrtletní pokles za téměř čtyři roky.

Tržby z prodeje telefonů iPhone klesly o osm procent na 65,8 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 68,3 miliardy dolarů. Společnost Apple se ve čtvrtletí potýkala s výrobními problémy, za kterými stály zejména přísné koronavirové restrikce v Číně.

Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že výpadky ve výrobě přetrvávaly po většinu prosince, ale nyní se již produkce vrátila na požadovanou úroveň.

Pokles čtvrtletních tržeb i zisku společnosti Apple byl výraznější, než očekávali analytici. Akcie podniku po zveřejnění výsledků odepisovaly zhruba tři procenta.

Apple zůstává jednou z mála velkých technologických společností, které zatím neohlásily žádné rozsáhlejší snižování počtu zaměstnanců. Plány na propouštění již představily například firmy Alphabet, Microsoft, Amazon a Meta, které hodlají v souhrnu zrušit více než 50.000 pracovních míst, napsala agentura AP.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top