investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čtvrtletní tržby Applu poprvé za téměř čtyři roky klesly

03.02.2023

Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone...

Americké technologické společnosti Apple se v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, snížily tržby i zisk. Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone. Vyplývá to z dnešní výsledkové zprávy podniku. Čistý zisk společnosti klesl o více než 13 procent na zhruba 30 miliard dolarů (přibližně 650 miliard Kč). Tržby se snížily o zhruba pět procent na 117 miliard dolarů, vykázaly tak první čtvrtletní pokles za téměř čtyři roky.

Tržby z prodeje telefonů iPhone klesly o osm procent na 65,8 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 68,3 miliardy dolarů. Společnost Apple se ve čtvrtletí potýkala s výrobními problémy, za kterými stály zejména přísné koronavirové restrikce v Číně.

Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že výpadky ve výrobě přetrvávaly po většinu prosince, ale nyní se již produkce vrátila na požadovanou úroveň.

Pokles čtvrtletních tržeb i zisku společnosti Apple byl výraznější, než očekávali analytici. Akcie podniku po zveřejnění výsledků odepisovaly zhruba tři procenta.

Apple zůstává jednou z mála velkých technologických společností, které zatím neohlásily žádné rozsáhlejší snižování počtu zaměstnanců. Plány na propouštění již představily například firmy Alphabet, Microsoft, Amazon a Meta, které hodlají v souhrnu zrušit více než 50.000 pracovních míst, napsala agentura AP.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top