investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Kam se vydají ceny elektřiny?

20.09.2017

1. Co potáhne růst elektřiny v následujících letech? Křivka futures elektřiny zatím na nejbližších 5 let indikuje jen velmi pozvolný růst cen...

1. Co potáhne růst elektřiny v následujících letech?

Křivka futures elektřiny zatím na nejbližších 5 let indikuje jen velmi pozvolný růst cen o několik procent ročně. Zrychlení inflace u nás a ve světě by mohlo růst cen elektřiny zrychlit.

Na trh elektřiny mají mimo jiné vliv ceny hlavních vstupních surovin, především uhlí, dále i zemní plyn a ropa, ale i jaderná energie. Situace na všech těchto trzích se postupně po výrazných přebytcích stabilizuje a lze očekávat postupný růst cen těchto komodit, což bude tlačit na růst cen elektřiny. U jaderné energie trhy očekávají postupné zavírání elektráren, které jsou nyní v provozu a omezování stavby nových zdrojů, zejména v Německu a ve Francii. To přispěje k růstu cen elektřiny. Na druhé straně například v oblasti větrné energie je řada firem ochotna kupovat nyní licence na stavbu nových větrných elektráren prakticky bez státní pomoci, takže její rozvoj může mírně tlačit na přebytek elektřiny. Objemově jde zatím sice o okrajovou záležitost, která ale i tak způsobuje výrazné výkyvy cen elektřiny s okamžitým dodáním v době, kdy bude v Evropě hodně foukat.

Kartami může zamíchat případné posílení eura, které by vedlo k útlumu exportu a snížení poptávky po elektřině. Rozmach elektromobilů by naopak vedl k růstu poptávky po elektřině a snížení atraktivity ropy. Na elektřinu tak bude působit velká řada neznámých, které mohou v budoucnu výrazně překvapit a ovlivnit ceny.

2. Jak očekáváte, že se růst cen elektřiny promítne spotřebitelům do jejich účtů?

Růst cen očekávám velmi pozvolný, díly sílící konkurenci a velkému počtu alternativních poskytovatelů energetických služeb koncovým zákazníkům a také díky tomu, že ceny komodity jsou pouze jednou ze složek celkového účtu zákazníkům, dalším je distribuce, pevná měsíční složka za příkon a případné další služby. Po určitém jednociferném růstu cen od začátku příštího roku dojde spíše ke stagnaci cen nebo k velmi mírnému růstu. Očekávám, že poskytovatelé služeb budou zákazníkům častěji nabízet flexibilnější možnosti, například zamčení cen elektřiny na několik let a nebo naopak akceptování změn ceny dle aktuální situace na trhu. Lze očekávat i další slevy za odběr více služeb, například elektřiny a plynu. Dále lze očekávat více benefitů mimo cenu samotnou, pokud by ceny vzrostly. Cílem operátorů bude udržet si stávající zákazníky a zvýšit jejich loajalitu.

3. Jak se na růstu cen bude podílet německá energetická politika? Mají Němci náhradu za jádro, která stabilně bude dodávat elektřinu? Hrozí Německo a Česku blackouty?

Německá a také francouzská jaderná politika bude mít výrazný dopad na ceny evropské elektřiny. Svědky velkých výkyvů cen jsme byli například při neplánované odstávce řady jaderných zdrojů ve Francii před několika měsíci. Očekávám, že Evropa bude mít problém jaderné zdroje dostatečně rychle nahradit alternativními.

Evropě hrozí na jedné straně blackouty pokud dojde k odpojení jaderných zdrojů příliš rychle, ale na druhé straně se bojím dočasných krátkodobých přebytků elektřiny kvůli solární a větrné energii, která vytváří velké nerovnováhy v době slunečného nebo větrného počasí. Řešením je vytvoření dostatečně velkých úložišť elektřiny do baterií, vodíku a pod. Je to ale zatím nákladné. pokud by došlo k efektivnímu ukládání přebytků solární a větrné energie, ceny elektřiny by mohly dokonce začít opět klesat a nastala by podobná situace jako na ropě, kde zvýšení zásob, a vrtů připravených na vytěžení a celkové nabídky vedlo k dlouhodobému přebytku ropy a nízkým cenám i při odběru na několik let dopředu. Stejná situace může díky úložištím nastat i na elektřině.

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top