investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ropa: geopolitika vystrkuje růžky

18.06.2017

Uběhlo sotva několik týdnů od prodloužení těžebních kvót zeměmi OPEC a dalšími těžaři a realita nám mezitím ukázala dvě věci.

Uběhlo sotva několik týdnů od prodloužení těžebních kvót zeměmi OPEC a dalšími těžaři a realita nám mezitím ukázala dvě věci. Zaprvé, cena ropy prodloužení více méně ignorovala a po rozhodnutí odevzdala během několika dní všechny zisky, trh tedy ztratil naděje výrazně rychleji, než po prvním zavedení kvót, v listopadu, kdy ceny vydržely relativně vysoko několik měsíců.

A za druhé, Saudové během minulých dní ukázali v praxi aplikaci onoho slovního podpoření trhů, že udělají „cokoliv bude potřeba“, aby cenu ropy udrželi relativně vysoko, které učinili v rámci prodloužení kvót. Několik arabských sousedů v čele se Saudskou Arábií přerušilo diplomatické styky a letecký provoz s Katarem. Spor mezi arabskými Shiity a Sunnity se vyostřuje. Sankce sice zvyšují riziko přerušení toků zemního plynu a ropných produktů z Kataru, což je pro cenu ropy pozitivní, na druhé straně ale roztržka mezi ropnými zeměmi znamená riziko, že tyto země budou hůře dodržovat domluvené omezení těžby, což tlačí ropu dolů.

Výsledkem je méně přehledná situace na ropě, větší volatilita a horší předvídatelnost dalšího vývoje, který bude více než jindy ovlivněn geopolitickými faktory. Cena ropy proto možná bude v nejbližších týdnech lítat sem a tam bez jasného směru na základě vývoje geopolitické situace.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top