investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Komentář k hospodářským výsledkům ČEZu

21.03.2017

Výsledky sice předčily očekávání, ale zisk EBITDA stejně meziročně klesl o 11 %. Navíc lepší než očekávané výsledky ...

Výsledky sice předčily očekávání, ale zisk EBITDA stejně meziročně klesl o 11 %. Navíc lepší než očekávané výsledky byly ovlivněny položkami, které se v budoucnu pravděpodobně nebudou opakovat. Společnost si zamyká většinu produkce na nejbližší roky za současné nízké ceny elektřiny a situace na křivce futures elektřiny nenasvědčuje tomu, že by firma měla šanci si letos zamknout další produkci za vyšší ceny. To bude limitovat zisk ČEZu v nejbližších letech. Chápu, že ČEZ si konzervativně zajišťuje stabilní prodejní ceny, ale má to negativní vliv na rychlost a objem reakce výsledků firmy na potenciální růst cen elektřiny. Zamykání cen ale dělá na druhé straně z firmy stabilní společnost, které nepropadne EBITDA na polovinu pokud bude cena elektřiny pokračovat v poklesu.

Navržená dividenda je dlouhodobě realistická a její pokles zrcadlí rozumně konzervativní dlouhodobou strategii firmy, která možná finanční prostředky bude potřebovat na stavbu dalšího reaktoru, takže by měla vyplácet zisk spíše konzervativně.

Pokud výhled ČEZu na zisk EBITDA za 2017 je konzervativní, tak by skutečné výsledky mohly mírně předčit očekávání, což by znamenalo, že se meziroční pokles zisku EBITDA výrazně zpomalí. Rok 2017 nebo 2018 by měl přinést cyklicky nejhorší výsledky firmy, poté by se mohla odrazit ode dna. Trhy hledí do budoucna, takže během několika kvartálů dlouhodobí investoři začnou na tento budoucí růst zisku sázet.

Oficiální zpráva k výsledkům:

Energetická skupina ČEZ dnes ráno zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2016. Společnost porazila očekávání zisku EBITDA za rok 2016 primárně kvůli položkám, které se v budoucnu nebudou opakovat. Představenstvo valné hromadě navrhne výplatu hrubé dividendy 33 Kč na akcii. Jde o pokles o 17,5 % oproti loňskému roku.

Meziročně EBITDA klesla o 11 %, z toho většina poklesu byla způsobena poklesem cen elektřiny. Společnost dodala zisk EBITDA 58,1 mld. CZK, oproti výhledu 56 mld. Zisk EBIT činil 26,1 mld. CZK, jde o meziroční pokles o 10 %. Čistý zisk 14,6 mld. CZK byl meziročně nižší o 29 % v důsledku velkých jednorázových negativních položek, zejména ztrátě na turecké liře.

Z hlediska budoucích cen elektřiny si ČEZ již zajistil prakticky veškerou produkci na letošní rok, 71 % výroby roku 2018 za průměrnou cenu 29 EUR/MWh a 37 % očekávané produkce roku 2019 za cenu 29,5 EUR/MWh. ČEZ si tím konzervativně zamyká současné nízké ceny elektřiny na většinu nejbližší produkce, zbavuje se ale také potenciálu při růstu cen elektřiny.

Energetický gigant očekává pro letošní celý rok zisk EBITDA ve výši 52 mld. CZK a upravený čistý zisk ve výši 12 až 17 mld. CZK. To by znamenalo pokles EBITDA o 10,5 %. Pokud je výhled managementu konzervativní, mohl by se reálný pokles EBITDA výrazně zpomalit nebo dokonce zastavit.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top