investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Povede nákup korporátních dluhopisů vybraných firem i k růstu cen jejich akcií?

23.09.2016

V rámci vývoje měnových politik centrálních bank začne 27. září Bank of England nakupovat korporátní dluhopisy britských firem a zahraničních společností s výraznou prezencí ve Velké Británii.....

Testování nových nástrojů měnových politik


V rámci vývoje měnových politik centrálních bank začne 27. září Bank of England nakupovat korporátní dluhopisy britských firem a zahraničních společností s výraznou prezencí ve Velké Británii. Primárním důvodem, proč se tato centrální banka uchyluje k nákupu firemních dluhopisů je fakt, že její existující program nákupu vládních dluhopisů naráží na limity trhu. Banka zkrátka není schopna sehnat za současné již i tak relativně vysoké ceny dluhopisů dostatek prodejců, kteří by své dluhopisy byly ochotni bance prodat.

Domácí kritika

Banka byla ale nařčena z toho, že nákupem korporátních bondů zahraničních společností jen předá peníze britských daňových poplatníků zahraničním korporacím, které nebudou investovat, ale za vydané dluhopisy pouze nakoupí své vlastní akcie.

Objem nákupů a seznam společností

BOJ plánuje v programu nakoupit bondy za celkem cca 13 mld. dolarů a vytvořila seznam 100 firem, jejichž dluhopisy bude nakupovat. Na seznamu jsou z Amerických firem například akcie Apple, Amgen, AT&T , GE, IBM, McDonald’s, Pepsico, Pfizer, Procter & Gamble, Unilever, Verizon nebo Wal-Mart. Ze známých evropských firem je na seznamu například BASF, BMW, British Telecom, Daimler, Deutsche Telekom, E.ON, Veolia, Vodafone.


Potenciální vliv i na cenu akcií?

I když BOE bude nakupovat pouze dluhopisy těchto firem, ne jejich akcie, nákup dluhopisů může nepřímo způsobit i růst cen akcií těchto firem prostřednictvím minimálně tří mechanizmů Zaprvé, nákup totiž pravděpodobně zvýší ceny těchto dluhopisů, což stlačí jejich úrokové sazby. To sníží úrokové výdaje firem a umožní jim také refinancovat dluh za nižší úrokovou sazbu, případně si také půjčit dodatečné peníze za velmi příznivých podmínek. Část takto nově získaných peněz firmy použijí na zpětné odkupy svých akcíí a výplatu dividend. To je druhý mechanizmus, který může vést k růstu cen těchto akcií. A třetí faktor, který bude tlačit tyto akcie směrem nahoru je relativní atraktivnost akcií vůči ostatním aktivům. Pokud ceny dluhopisů porostou, vytáhnou s sebou také ceny akcií těchto firem, aby vůči svým dluhopisům obchodovaly za adekvátní ceny.

 

Závěrem

Závěrem lze konstatovat, že nákup dluhopisů Bank of England by měl mít pozitivní dopad na ceny akcií těchto firem. Přinejhorším by vliv měl být neutrální. Lze ale spíše očekávat alespoň určitou pozitivní reakci těchto akcií a jistou podporu ve smyslu, že by jejich akcie v případě celotržní korekce nemusely klesnout tak výrazně jako zbytek trhu.

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top