investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024

Tržní události předchozího dne

Rally na akciovém trhu USA je v nejzranitelnějším bodě za poslední měsíce. Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů, což je jeho první uzavření pod touto hranicí od konce února. Mezitím index Nasdaq Composite v týdnu klesl o více než 5 %, zatímco Dow se udržel na stejné úrovni.

Tento týden rozhodnou kritické údaje o hospodářském růstu a inflaci, stejně jako začátek hospodářských výsledků velkých technologických společností, zda budou výprodeje pokračovat. Co se týče ekonomických údajů, ve čtvrtek bude zveřejněn pokročilý údaj o hospodářském růstu za první čtvrtletí a v pátek bude následovat březnový údaj o indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE). Z podnikových zpráv se očekává, že čtvrtletní výsledky oznámí řada společností z indexu S&P 500 v čele s Meta, Microsoft, Alphabet, Tesla a Chipotle.

Důvodem, proč investoři do značné míry přijali horší výhled snížení úrokových sazeb Fedu s nadhledem, je stále pozitivnější ekonomické prostředí v USA. Po celé první čtvrtletí ekonomové zvyšovali své projekce hospodářského růstu. Ve čtvrtek se poprvé podíváme na to, zda americká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku rostla tak rychle, jak se předpokládalo. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla anualizovaným tempem 2,5 %, což je méně než 3,4 % ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Spotřebitelé zůstávají i nadále silní. Ekonomika se od mimořádně vysokého 4,9% tempa růstu ve 3. čtvrtletí mírně ochladla, ale toto ochlazování je postupné.

Vzhledem k výraznému nárůstu cen akcií, který letos zaznamenali některé společnosti (obzvlášť v oblasti AI) to znamená, že ani lepší než očekávané zisky s akciemi nemusí pohnout. Širší trh na probíhající výsledkovou sezónu reaguje spíše negativně. Akcie, které překonaly odhady Wall Street, vzrostly v následující obchodní seanci o 0,8 %, což je o něco méně než průměr 0,9 % pozorovaný v posledních několika letech, podle výzkumu Evercore. Mezitím společnosti, které zklamaly v ukazatelích, dostávají větší ránu než obvykle, přičemž průměrný pokles akcií v následující obchodní akci činí 5,8 %, ve srovnání s obvyklým poklesem o 3,1 % pozorovaným v posledních pěti letech. Vzhledem k vysokým oceněním akcií nemusí být ani dobré zprávy dobrými zprávami a to zejména u výrobců polovodičových čipů. 

Zatímco zprávy o výsledcích hospodaření investory zatím spíše neuspokojily, bude tento týden štafeta předána jedné z nejsilnějších částí trhu v uplynulém roce: technologickým gigantům. Navzdory výprodeji napříč technologickými společnostmi v minulém týdnu po neuspokojivých výsledcích výrobců čipů a Netflixu jsou očekávání růstu zisků u společností Meta, Microsoft a Alphabet, které by měly reportovat v příštím týdnu, stále vysoká. Společnost FactSet v pátek uvedla, že tyto společnosti spolu s Nvidií a Amazonem by měly v prvním čtvrtletí zvýšit zisk o 64,3 %. U ostatních 495 společností se předpokládá pokles zisku o 6 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Tento týden rozhodnou kritické údaje o hospodářském růstu a inflaci, stejně jako začátek hospodářských výsledků velkých technologických společností, zda budou výprodeje pokračovat.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top