investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna a index S&P 500 přerušil šestidenní sérii ztrát, protože se investoři připravují na příval výsledků velkých technologických firem. Index S&P 500 vzrostl o 0,9 % a vyšplhal se zpět nad hranici 5 000 bodů poté, co v pátek poprvé od února uzavřel pod touto klíčovou úrovní. Průmyslový index Dow Jones přidal 0,7 %. Technologický Nasdaq Composite rovněž posílil o 1,1 %, když se "lídr umělé inteligence" Nvidia odrazil od dna a přidal více než 4 %.

Naděje se nyní vkládají do výsledků hospodaření velkých technologických společností, které tento týden mohou oživit trh. Na programu jsou čtvrtletní zprávy společností Meta, Microsoft a Alphabet. V pondělí se pozornost soustředila na společnost Tesla, protože výrobce elektromobilů snížil ceny v USA, Číně a několika dalších zemích. Tesla oznámí čtvrtletní výsledky v úterý po uzavření trhu.

Přes všechny rozdíly mezi Joem Bidenem a Donaldem Trumpem je spojuje obava, že Čína zaplaví světové trhy levným zbožím. Nedávná výzva prezidenta Bidena ke ztrojnásobení cel na čínskou ocel byla jen posledním příkladem toho, že voliči budou mít letos na podzim na výběr spíše stupně než změny směru, pokud jde o obchod s Čínou. Obě politické strany se staví za stále protekcionističtější plány. Biden vyzývá ke zvýšení cel na vybraná čínská odvětví. Trump chce 60 % cla plošně. Biden se snaží "zbavit rizik" ve vztahu s Čínou, zatímco Trump hovoří o "oddělení" dvou největších světových ekonomik. Zdražení mezinárodního obchodu může mít dlouhodobě proinflační účinky na americkou ekonomiku a potažmo evropu. 

Hlavní americký akciový stratég investiční banky UBS Jonathan Golub v pondělí v nové zprávě snížil rating šesti akcií "velké sedmičky " - z kategorie Overweight na Neutral. Všech velkých technologických lídrů je pod svými nedávnými maximy, což podtrhuje i nedávný 10% jednodenní pokles společnosti Nvidia. Golub, který hodnotí sektory v rámci indexu S&P 500, nechává technologie v kategorií overweight. U velkých společností, kterým v uplynulém roce výrazně vzrostly zisky, se však Golub domnívá, že se karta možná obrací a ostatní oblasti budou mít lepší výkonnost než největší akcie v indexu S&P 500. "Naše analýza naznačuje, že prudký nárůst zisků (a související změna prognóz budoucího růstu směrem nahoru) tento vzestup nadále podpořila. Bohužel se toto momentum hroutí." Podle konsensuálních odhadů společnosti FactSet by zisky pěti největších společností měly ve čtvrtém čtvrtletí 2024 skončit s meziročním růstem o necelých 20 %, což odráží výrazně pomalejší tempo růstu než v předchozím období. U ostatních 495 společností konsenzus očekává, že do té doby budou jejich zisky ve srovnání s předchozím rokem růst přibližně o 17 %, což představuje výrazné zrychlení oproti jejich současnému tempu růstu. "Naše snížení ratingu největších společností není podmíněno vysokým oceněním nebo pochybnostmi o umělé inteligenci," napsal Golub. "Je to spíše uznání obtížné srovnávací základny z minulého roku a cyklických sil, které na tyto akcie doléhají. Tyto síly se na ostatní technologické společnosti nevztahují stejným způsobem."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Naděje se nyní vkládají do výsledků hospodaření velkých technologických společností, které tento týden mohou oživit trh.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top