investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Dow Jones se poprvé v historii dotkl hranice 40 000 bodů

17.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Reddit podepsal smlouvu s OpenAI

17.05.2024
AIakcietechnologie

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Ocelárna U.S. Steel odmítla nabídku na převzetí

14.08.2023

Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více...

Americká ocelárna United States Steel, která působí i na Slovensku, odmítla nabídku na převzetí za 7,3 miliardy USD (více než 160 miliard Kč) od konkurenční společnosti Cleveland-Cliffs a nyní zkoumá své další možnosti. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více, bližší podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Cleveland-Cliffs učinila nabídku již koncem července, U.S. Steel ji však odmítla a označila za nepřiměřenou. Cleveland-Cliffs se rozhodla nabídku zveřejnit, aby se o ní dozvěděli akcionáři. Nabídnutá cena představuje ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií na burze prémii 43 procent.

Spojení firmy Cleveland-Cliffs, která má v současnosti tržní kapitalizaci zhruba 7,5 miliardy USD, s U.S. Steel by vytvořilo globálního ocelářského giganta. Pomohlo by mu lépe konkurovat v odvětví, kterému z velké části dominuje Čína, uvedla agentura Reuters.

Nabídka na převzetí přišla poté, co U.S. Steel vykázala páté čtvrtletí za sebou pokles zisku a čtvrté čtvrtletí pokles tržeb. Od začátku letošního roku akcie firmy klesly o více než devět procent.

Cleveland-Cliffs patří v oblasti akvizic mezi nejaktivnější firmy ve svém odvětví. V roce 2020 koupila společnost AK Steel Holding a rovněž americkou divizi ocelárny ArcelorMittal. Společnost dodala, že její nabídka na převzetí U.S. Steel má podporu odborového svazu United Steelworkers, který je největším odborovým svazem v ocelářském průmyslu v Severní Americe.

Firmu U.S. Steel v roce 1901 založili tehdejší titáni amerického průmyslu, jako byl John Pierpont Morgan či Andrew Carnegie. Současný generální ředitel David Burritt, který je ve funkci od roku 2017, zahájil transformaci firmy. V minulosti skomírající skupina se nyní orientuje spíše na opětovné využití kovového šrotu než na produkci oceli z rudy.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top