investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Evropská komise schválila Německu státní pomoc pro RWE

11.12.2023

Jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren...

Evropská komise (EK) dnes schválila státní pomoc v objemu 2,6 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), kterou se Německo rozhodlo poskytnout energetické společnosti RWE jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren. Komise to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Nadále však zkoumá plán Berlína poskytnout kompenzaci 1,75 miliardy eur (téměř 43 miliard Kč) firmě LEAG, nad kterou má kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Předčasné uzavření hnědouhelných elektráren firem RWE a LEAG je součástí plánu Německa na ukončení veškeré výroby elektřiny z uhlí do roku 2038. Evropská komise uvedla, že kompenzace pro RWE představuje státní pomoc, ale je nezbytná a přiměřená.

"Komise dospěla k závěru, že přínos tohoto opatření pro cíle EU v oblasti životního prostředí a klimatu převažuje nad případným narušením hospodářské soutěže způsobeným touto podporou," píše se v tiskové zprávě.

Komise vyšetřování kompenzací pro firmy RWE a LEAG zahájila v březnu 2021. "Dnešní rozhodnutí se netýká oficiálního vyšetřování kompenzace ve prospěch LEAG. Komise je v souvislosti s tímto případem stále v kontaktu s německými úřady," píše se také v tiskové zprávě.

Německé ministerstvo hospodářství dnes podle agentury Reuters potvrdilo, že vyšetřování ohledně kompenzace pro firmu LEAG stále pokračuje. "Německá vláda jedná s LEAG, dotčenými spolkovými zeměmi a s Evropskou komisí, aby i tento proces co nejrychleji završila," dodalo ministerstvo.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top