investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

České mzdy rostou raketovým tempem

20.09.2017

Průměrná mzda ve 2. čtvrtletí rostla neskutečným tempem 7,6 % meziročně. Reálně po zohlednění inflace tak mzdy rostly o silných 5,3 %...

Průměrná mzda ve 2. čtvrtletí rostla neskutečným tempem 7,6 % meziročně. Reálně po zohlednění inflace tak mzdy rostly o silných 5,3 %. Naposled byl růst mezd takto silný poslední kvartál roku 2007 a první čtvrtletí 2008.

Komentář analytika:

Růst reálných mezd je tak rapidní, že to přiměje ČNB již v září provést alespoň určitá opatření k utažení měnové politiky. Sazby by zvednout chtěla a měla již v září. Pokud je nezvedne, tak pouze kvůli říjnovým parlamentním volbám nebo pokud by koruna příliš posilovala

Dnes zveřejněné údaje o pomalejším než očekávaném růstu tržeb zklamaly. Nicméně, velmi silný růst reálných mezd ve 2. čtvrtletí povede k pokračujícímu silnému růstu maloobchodních prodejů, celkové spotřeby i celého HDP. Rizikem do budoucna je zpomalení exportu v důsledku silnější koruny a také vyčerpání potenciálu rychlejšího růstu kvůli nedostatku pracovních sil za rozumné mzdy.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top