investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Vodafone zvýšil čtvrtletní tržby za služby o 1,8 procenta

01.02.2023

Zaostal za odhady...

Globální telekomunikační společnost Vodafone Group zvýšila ve třetím čtvrtletí svého finančního roku tržby za poskytnuté služby o 1,8 procenta na 11,64 miliardy eur (276,8 miliardy Kč). Firma o tom dnes informovala ve své výsledkové zprávě. Tempo růstu tržeb zpomalilo více, než se čekalo. V předchozím kvartálu tržby vzrostly o 2,5 procenta. Třetí finanční čtvrtletí skončilo v prosinci.

Vodafonu klesly tržby ve Španělsku a jejich pokles ve čtvrtletí pokračoval v Německu, které je pro britskou firmu klíčovým trhem. K výsledku přispěla inflace v Turecku, bez níž by tržby za poskytnuté služeb v Evropě klesly o 1,1 procenta.

"Pokles tržeb za služby na třech ze čtyř našich největších evropských trhů zkrátka není dobrý výsledek. Vím, že jsme schopni dosáhnout lepšího," uvedla k výsledkům hospodaření prozatímní šéfka společnosti Margherita Della Valle. Očekává, že od nynějška se bude situace postupně zlepšovat. Della Valle do čela společnosti nastoupila po prosincové rezignaci tehdejšího šéfa Nicka Reada.

Celoroční výhled šéfka Vodafonu ponechala beze změny. Uvedla, že zjednodušila strukturu skupiny, aby místní trhy získaly větší autonomii. Součástí tohoto procesu bylo i zeštíhlení pracovní síly v sídle skupiny, kde ubylo zhruba 500 pracovních míst. Tento krok přispěl i ke splnění cíle uspořit jednu miliardu eur, který si stanovil už v listopadu Read.

Propad tržeb ve Španělsku o 8,7 procenta způsobila podle Vodafonu silná konkurence. V Německu tržby klesly o 1,8 procenta. V zemi se změnil zákon, takže už není možné automaticky zákazníkům obnovovat smlouvy, a tak firma přišla o některé zákazníky. Della Valle očekává v Německu růst tržeb od nového finančního roku, který začíná v dubnu. V Itálii se tržby snížily o 3,3 procenta, zatímco v Británii se díky zvýšení cen a nárůstu počtu zákazníků zvýšily.

Akcie Vodafonu na londýnské burze odpoledne odepisovaly více než dvě procenta. Analytici uvedli, že prozatímní ředitelka dosud nijak podstatně nezměnila strategii firmy.

Vodafone podniká i v České republice, kde v roce 2019 koupil největší kabelovou síť UPC. Vodafone v Česku ve finančním roce 2021, který skončil loni v březnu, vykázal zisk 1,25 miliardy korun. To bylo o 14 procent méně než v předchozím roce.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top