investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

UMC investuje do továrny na čipy

24.02.2022

Výroba by měla začít v roce 2024 a pomoci uspokojit poptávku po čipech...

Tchajwanská společnost United Microelectronics (UMC) investuje pět miliard USD (111,8 miliardy Kč) do nové továrny na mikročipy v Singapuru. Výroba by měla začít v roce 2024 a pomoci uspokojit poptávku po čipech kvůli rozvoji sítí páté generace (5G) a automobilové elektroniky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

UMC již vyrábí v Singapuru čipy více než 20 let. Nová továrna se bude nacházet vedle té stávající a její měsíční kapacita bude 30.000 substrátových disků.


Společnost už loni uvedla, že v příštích třech letech plánuje investovat do rozšíření kapacity 100 miliard tchajwanských dolarů (79,5 miliardy Kč). Mezi klienty firmy patří Qualcomm a německý Infineon.


Celosvětový nedostatek čipů nejprve donutil omezit výrobu automobilky, nyní ale poškozuje i výrobce chytrých telefonů a notebooků či domácích spotřebičů. Firmy vyrábějící čipy se teď předhánějí ve zvyšování kapacit, aby vyrovnaly krok s poptávkou.


Konkurenční společnost TSMC minulý měsíc uvedla, že v letošním roce očekává zvýšení kapitálových výdajů na 40 miliard až 44 miliard USD. Loni utratila 30 miliard USD.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top