investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Ruský Gazprom chce příští rok zvýšit investice téměř o 50 procent

25.11.2021

Vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom schválilo na příští rok zvýšení investic na 1,76 bilionu rublů...

Vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom schválilo na příští rok zvýšení investic na 1,76 bilionu rublů (534,8 miliardy Kč), což je proti investicím 1,185 bilionu rublů plánovaným na letošní rok nárůst asi o 49 procent. Firma se chce při investování zaměřit na nové těžební a rafinační kapacity. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Gazprom pracuje na rozvoji nových ložisek zemního plynu, mimo jiné na arktickém poloostrově Jamal. Tam se má podle vládního prohlášení nacházet více než pětina globálních rezerv plynu.


Dalšími prioritními projekty financování Gazpromu jsou plynovod Síla Sibiře do Číny, zařízení na zpracování plynu a údržba současné sítě plynovodů. Kapitálové výdaje Gazpromu mají příští rok činit 1,4 bilionu rublů. Další peníze budou určeny na dlouhodobé finanční investice a na nákup dlouhodobých aktiv.


Gazprom původně plánoval pro letošní rok investice 902 miliard rublů. V září ale firma tento plán zvýšila o 283 miliard rublů. Kapitálové investice pak zvýšila na více než jeden bilion z 864 miliard rublů schválených loni v prosinci.


Společnost Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Na uspokojení poptávky po plynu v EU se Gazprom podílí více než třetinou. Kontrolu nad firmou má Kreml.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Cena zemního plynu se pohybuje na vysokých úrovních. V průběhu příštího roku lze očekávat její snížení. K tomu by mohl pomoci plynovod Nord Stream 2, který navýší nabídku zemního plynu v našem regionu.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top