KB navrhla z nerozděleného zisku za 2019 a 2020 dividendu 23,86 Kč na akcii

Komerční banka navrhla vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun...

KB navrhla z nerozděleného zisku za 2019 a 2020 dividendu 23,86 Kč na akcii
 Redakce
Redakce

Komerční banka navrhla vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 Kč na akcii. Vyplývá to z informací zveřejněných bankou. O návrhu budou akcionáři hlasovat elektronicky od 18. října do 2. listopadu 2021. Vyplývá to z informací, které dnes banka zveřejnila.

"Tato částka se předpokládala. Představuje totiž maximální přípustnou úroveň podle tehdejších pravidel České národní banky," řekl ČTK analytik Tomáš Pfeiler. V příštím roce už zpřísněná pravidla neplatí a finanční dům by tak podle něj měl vyplatit vyšší dividendu, odhadem 42 Kč na akcii.

 

Dividendu banka určila v souladu s omezeními, která ČNB stanovila letos v březnu. Souhrnná dividenda může činit přibližně 15 procent zisku bankovního sektoru za roky 2019 a 2020. ČNB omezovala výplatu dividend ze zisků let 2019 a 2020 jako součást protikrizových opatření. Měla zmírnit negativní dopad rozsáhlých uzávěr ekonomiky během pandemie do hospodaření bank a udržet jejich kapitálové vybavení pro zachování stability bankovního sektoru.

 

Komerční banka měla v roce 2019 čistý zisk 14,9 miliardy korun a o rok později 8,2 miliardy korun. Banka patří mezi přední bankovní instituce v ČR i v regionu střední a východní Evropy. Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,35 procenta. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Zdroj: ČTK


Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama