investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Intel zrušil plánované převzetí izraelského výrobce čipů

16.08.2023

Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí...

Americká společnost Intel ukončila plány na převzetí izraelského smluvního výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy USD (119 miliard Kč). Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Intel to uvádí v dnešním prohlášení.

Intel se na spojení s Tower Semiconductor dohodl loni v únoru. Za ukončení dohody zaplatí poplatek 353 milionů USD.

Intel neuvedl bližší podrobnosti ke schválení regulačními orgány. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že Intel nezískal včas souhlas čínských regulátorů, jak vyžadovala smlouva. Vztahy mezi Čínou a USA jsou napjaté, hlavně kvůli otázkám obchodu, duševního vlastnictví a budoucnosti Tchaj-wanu, což se přenáší i do uzavírání firemních transakcí, zejména u technologických firem. Loni firma DuPont De Nemours zrušila plánované převzetí firmy Rogers za 5,2 miliardy USD kvůli průtahům při získávání souhlasu čínských regulátorů.

Tower Semiconductor se specializuje na analogové čipy, které se používají v automobilovém průmyslu, mobilní komunikaci, ve zdravotnictví a v letecké dopravě. Akvizicí si Intel chtěl upevnit pozici na trhu, kterému vládne tchajwanská společnost TSMC, což je největší smluvní výrobce čipů na světě.

Intel letos v červenci oznámil, že investuje 25 miliard USD do výstavby továrny v Izraeli. Podle izraelské vlády je to největší zahraniční investice v zemi. Továrna se má otevřít v roce 2027.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top