investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Heineken a Carlsberg ukončí podnikání v Rusku

28.03.2022

Již dříve Heineken uvedl, že zastaví nové investice a vývoz do Ruska...

Nizozemský pivovar Heineken se rozhodl ukončit své podnikání v Rusku. Oznámil to v dnešním prohlášení. Již dříve Heineken uvedl, že zastaví nové investice a vývoz do Ruska. Ke stažení z Ruska se podle svého dnešního sdělení odhodlal i dánský pivovar Carlsberg.

Na základě dříve oznámeného strategického přezkumu svých aktivit Heineken podle prohlášení dospěl k závěru, že vlastnictví podniku v Rusku není v současném prostřední udržitelné ani životaschopné. Proto se rozhodl z Ruska odejít.

Cílem Heinekenu je převod podniku na nového vlastníka, plně v souladu s mezinárodními a místními zákony. "Abychom zajistili bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců a minimalizovali riziko znárodnění, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné, abychom v tomto přechodném období pokračovali v nedávno omezeném provozu," dodala firma. Zaručila se také, že do konce roku bude vyplácet mzdy všem 1800 svým zaměstnancům a udělá vše, aby jim zajistila zaměstnání i v budoucnosti.

Z převodu vlastnictví nebude mít firma žádný zisk a očekává odpisy a další nepeněžní mimořádné náklady kolem 400 milionů eur (9,8 miliardy Kč). Po dokončení transferu již nebude Heineken v Rusku přítomen.

Heineken patří mezi největší pivovary na světě. Vlastní více než 300 mezinárodních, regionálních, lokálních a speciálních značek piva a ciderů. Po celém světě má více než 82.000 zaměstnanců. V Rusku firma působí od února 2002, kdy zde koupila první pivovar v Petrohradu. Celkem vlastní v Rusku osm pivovarů a ruské značky piv jako Ochota, Žiguljovskoje, Stěpan Razin, Bočkarjov, Tri Medveďa, Doctor Diesel, Sedoj Ural, Bereg Bajkala, Okskoje, Šichan a Amur-pivo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval mezinárodní společnosti, aby opustily ruský trh poté, co Rusko před měsícem zahájilo vojenskou invazi na Ukrajinu.

Konkurenční Carlsberg, který vlastní největší ruský pivovar Baltika, dnes několik hodin po Heinekenu oznámil, že z ruského trhu odejde také. "Přijali jsme obtížné a okamžité rozhodnutí usilovat o úplnou likvidaci našeho podnikání v Rusku, což je podle nás v současném prostředí správná věc," uvedla firma. "Po dokončení těchto kroků nebudeme v Rusku přítomni," dodala.

Carlsberg byl podle agentury Reuters západním pivovarem nejvíce vystaveným ruskému trhu. Začátkem měsíce uvedl, že zahájil strategickou revizi svého podnikání, ponechal ale v provozu svých osm pivovarů v zemi. V Rusku pro něj pracuje 8400 lidí.

Společnost Carlsberg měla do konce roku 2021 v Rusku dlouhodobá aktiva v hodnotě 19,2 miliardy dánských korun (63,5 miliardy Kč). To představuje zhruba 15 procent jejích celkových aktiv nebo 44 procent celkového vlastního kapitálu, vyplývá z její výroční zprávy.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Největším výrobcem piva na světě je společnost Anheuser-Busch InBev z Belgie, pod kterou patří značky Budweiser, Stella Artois či Beck’s. Na druhé příčce se umístila nizozemská společnost Heineken. Třetí v pořadí skončila společnost Carlsberg z Dánska.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top