investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Uživatelé fóra na síti Reddit hrozí, že vsadí proti růstu akcií firmy

05.03.2024

Reddit se chystá vstoupit na akciovou burzu ve Spojených státech...

Uživatelé fóra na sociální síť Reddit hrozí, že vsadí proti růstu ceny akcií jejího provozovatele. Ten se chystá vstoupit na akciovou burzu ve Spojených státech a doufá, že by jej investoři mohli ocenit na 6,5 miliardy dolarů (152 miliard Kč), uvedla agentura Bloomberg. Datum vstupu na burzu firma ještě nezveřejnila.

Členové jednoho z fór známí jako WallStreetBets prosluli tím, že se jim dařilo zpopularizovat některé vybrané akcie, například GameStop, a dosáhnout výrazného zvýšení jejich ceny. V případě samotného Redditu, kde se na strategii domlouvají, se ale rozhodli pro opačnou strategii a chtějí dosáhnout cenového poklesu.

Reddit hodlá podle zpráv z médií vstoupit na akciovou burzu ještě tento měsíc. Firma plánuje v primární veřejné nabídce (IPO) prodat zhruba deset procent svých akcií. Šlo by o první primární veřejnou nabídku akcií velké internetové platformy pro sdílení příspěvků od roku 2019, kdy na burzu vstoupila síť Pinterest.

WallStreetBets má přibližně 15 milionů uživatelů. Když Reddit podal žádost o vstup na burzu, v následujících dnech začaly tisíce z nich na fóru hlasovat pro spekulaci na pokles ceny, takzvaný shorting. Důvody uváděli různé - nelíbí se jim například, že firma není dostatečné zisková, mají obavy z konkurence, ale i z větší kontroly svých vlastních aktivit na ní.

Pro společnost Reddit je postup těchto lidí obzvláště nevítaný, píše Bloomberg. Skupina WallStreetBets je totiž jednou z jejích nejaktivnějších a nejvýznamnějších komunit, v materiálech pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) ji vyzdvihuje jako klíčovou pro hodnotu firmy.

"Nejčtenější komentáře jsou v podstatě všechny negativní a pro IPO nepanuje velké nadšení. Kritizují nedostatek příjmů a obávají se, že nastane omezování," řekl Bloombergu analytik společnosti IPOX Schuster LLC Lukas Mühlbauer. Varoval, že komunita drobných akcionářů, kteří se ve skupině sdružují, je obrovská a že už dříve dokázala zahýbat cenou akcií, na které se zaměřila.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top