investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Turecko ničí ekonomická krize

26.04.2021

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že se jeho země nachází v...

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že se jeho země nachází v „ekonomické válce“ proti „ďáblovu trojúhelníku“. Ten se skládá ze směnných kurzů, úrokových sazeb a inflace. Aktuální data naznačují, že Turecko svou válku prohrává na všech třech frontách.

Zatímco ještě 19. března platili Turci 8,63 liry za euro, neuběhlo ani 6 týdnů a již musí platit 10,04 liry za euro. To jasně dokládá, jak se kurz turecké měny dramaticky propadá. Momentálně lze dokonce říct, že si turecká lira vede nejhůř ze všech měn na rozvíjejících se trzích.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Situace se výrazně zhoršila, když se Sahap Kavcioglu stal novým guvernérem Turecké centrální banky. Po svém nástupu se totiž vymezil proti svému předchůdci, který bojoval s vysokou inflací. Naci Ağbal v rámci tohoto boje zvýšil úrokovou sazbu o 2 procentní body na 19 procent. To mu zlomilo vaz.

 

Vysoké úrokové sazby pochopitelně brání rozvoji ekonomiky, protože neúměrně prodražují úvěry. Jenže nedůvěra v tureckou liru poškozuje tamní ekonomiku ještě víc. Po odvolání guvernéra byly z Turecka staženy investice za 2,4 miliardy dolarů. Někteří investoři prostě již nebyli ochotni dál snášet inflaci převyšující 16 procent. V zemi navíc roste nezaměstnanost, která již přesáhla 13 procent.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Turecké hospodářství je v obří krizi a tamní lira se výrazně propadá. Díky tomu si zahraniční turisté budou moci užít dovolenou v Turecku s výraznou slevou."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top