Tržby textilních a oděvních firem klesly o 7,2 procenta

Tržby v textilním a oděvním průmyslu v Česku loni meziročně klesly o...

Tržby textilních a oděvních firem klesly o 7,2 procenta
 Redakce
Redakce

Tržby v textilním a oděvním průmyslu v Česku loni meziročně klesly o 7,2 procenta na 50,1 miliardy korun. Na textilní průmysl připadalo 83 procent tržeb, meziročně stejně. Průměrná mzda v oboru ke konci roku meziročně vzrostla o 1,4 procenta na 25.000 korun, což je zhruba o 30 procent méně než celorepublikový průměr. Vyplývá to z údajů Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), které má ČTK k dispozici.

"Na snížení tržeb se významnou měrou podílely dopady související s rozšířením koronavirové nákazy," uvedl ředitel asociace Jiří Česal. Tržby v textilním průmyslu meziročně klesly o 7,6 procenta na 41,6 miliardy korun, v oděvním průmyslu se snížily o 5,4 procenta na 8,5 procenta na 8,5 miliardy korun.

Reklama


Počet zaměstnanců v oboru meziročně klesl o 5,9 procenta na 29.000. ATOK vychází z údajů z podniků s 20 a více pracovníky. V textilním i oděvním průmyslu byl pokles zhruba stejný. "I zde můžeme spatřovat hlavní příčiny negativního trendu v dopadech pandemie a vyhlášeného nouzového stavu. Průměrná tržba na zaměstnance v textilním průmyslu klesala ale méně výrazně než samotné tržby, u oděvního průmyslu dokonce rostla," doplnil Česal.

Reklama


Vývoz textilního a oděvního zboží loni meziročně klesl o 1,3 procenta na 121,3 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 3,8 procenta na 144 miliard korun. "Celková obchodní bilance u oděvního zboží zůstává dlouhodobě v záporných hodnotách, u textilního zboží, i když se export snížil, zůstává obchodní bilance stále kladná. K nárůstu dovozu textilního zboží došlo v souvislosti s pandemií a významnou měrou se na nich podílely dovozy z Číny, dodal Česal.


ATOK je nezisková organizace sdružující právnické i fyzické osoby českého textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. Založena byla v květnu 1990, nyní má kolem 60 členů. Jsou to převážně výrobci, ale také výzkumné ústavy, školy a obchodní organizace tohoto odvětví. Mezi výrobce patří například firmy Veba, Tonak, Mileta nebo Nová Mosilana.


Zdroj: ČTK



"Lidé v loňském roce trávili více času doma, kde se věnovali vylepšování svých obydlí. Obchodníci díky tomu evidují zvýšené tržby za výrobky pro domácnost. Naopak tržby v oblasti kultury, sportu a rekreace se výrazně propadly. Sešup tržeb evidují i obchodníci s oděvy a obuví. V dobách, kdy se rušily společenské akce, si lidé moc nového oblečení nepořizovali."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama