investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Stellantis chce vyrábět populární Peugeot e-208 ve Španělsku

14.04.2023

S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg...

Mezinárodní automobilová skupina Stellantis se přiklání k tomu, že výrobu populárního elektromobilu Peugeot e-208 rozšíří do Španělska, a to navzdory zájmu a tlaku Paříže. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Stellantis nyní tento elektromobil vyrábí na Slovensku. Spalovací verze automobilu je nejprodávanějším vozem v Evropě, loni ukončila čtrnáctileté prvenství Volkswagenu Golf.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire má zájem, aby se elektromobil Peugeot e-208 vyráběl ve Francii, a jednal o tom se šéfem skupiny Carlosem Tavaresem, uvedly zdroje. Stellantis ale podle nich zvažuje rozšíření svého závodu v Zaragoze na severovýchodě Španělska, kde vyrábí malé vozy, například Opel Corsa. Konečné rozhodnutí podle zdrojů Bloombergu ještě nepadlo.

Vlády evropských zemí se přetahují o pracovní místa v automobilovém průmyslu. Elektrifikace toto odvětví značně promění, z tohoto důvodu Paříž tolik stojí o zajištění výroby masově prodávaného vozu. Španělsko patří mezi země, které se staly konkurenceschopnějšími pro investice do výroby elektromobilů díky příznivým daňovým podmínkám a relativně nízkým nákladům na pracovní sílu a energii.

Francouzská vláda spolupracuje se společností Stellantis na tom, aby skupina montovala co nejvyšší počet vozidel ve Francii, uvedl bez bližších informací úředník tamního ministerstva financí. Mluvčí společnosti Stellantis se k věci odmítl vyjádřit.

Stellantis se zavázal vyrábět ve Francii 12 elektromobilů, většinou jde ale o větší modely vyšší třídy, jako je sedan e-308 a crossover e-408. Renault už dříve oznámil, že bude v zemi vyrábět kompaktní elektromobil R5, a tak Paříž doufá, že i Stellantis bude ve Francii vyrábět více levných vozů.

Skupina začátkem tohoto měsíce uvedla, že letos hodlá ve Francii přijmout 1200 zaměstnanců do výroby, inženýrství a prodeje.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top