investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Společnost GEVORKYAN, a.s. přejde z trhu PX Start na trh PRIME

20.12.2023

GEVORKYAN, a.s. se tak stane historicky první společností, která tento přechod uskutečnila...

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., oznamuje svůj přechod z mnohostranného obchodního systému trhu PX Start organizovaného Burzou cenných papírů Praha na její regulovaný trh PRIME, který je jejím nejprestižnějším trhem. Prvním obchodním dnem na trhu PRIME bude 21.12.2023. GEVORKYAN, a.s. se tak stane historicky první společností, která tento přechod uskutečnila. Přechod na trh PRIME není spojen s novou emisí akcií společnosti (SPO). Duální listing na Hlavném kótovaném trhu organizovaném Burzou cenných papírů v Bratislavě je pak plánován na 1.2.2024. Společnost však zdůrazňuje, že se v rámci tohoto duálního listingu nebude jednat o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstane primární burzou.

Zakladatel společnosti a předseda představenstva Artur Gevorkyan přechod na trh PRIME komentuje slovy: „Za našu firmu chcem v prvom rade poďakovať celému kolektívu Pražskej burzy a špeciálne Pavle Fischerové za spoluprácu a podporu, ktorú sme cítili od zoznámenia až do dnes. Spolupráca s burzov je úplne iná skúsenosť ako štandartné bankové financovanie a som si istý, že mnohé firmy sú dvôstojné toho, aby mohli byť na burze, len im chýba urobiť prvý krok. Ešte doplním, že ideme podľa plánu a prechod na Prime Market je logickým pokračovaním v postupných krokov rozvoja firmy. Verím, že to dá nám ďaľší impulz a prinesie pozitiva pre všetkých akcionárov.“ Doplnil také, že s přítomností na trhu PRIME se pojí možnost otevřít se větším zahraničním fondům. Ostatně o záměru v budoucnu přejít na regulovaný trh pražské burzy Artur Gevorkyan hovořil již v rámci IPO procesu v roce 2022.

Hlavním poradcem společnosti GEVORKYAN, a.s. s při přechodu na trh PRIME Burzy cenných papírů Praha byla společnost VERSUTE INVESTMENTS a.s., která bude zároveň pomáhat i při duálním listingu na bratislavské burze, a která rovněž byla hlavním poradcem při IPO společnosti v roce 2022. Luděk Palata, člen správní rady společnosti VERSUTE INVESTMENTS a.s. k přechodu společnosti GEVORKYAN, a.s. na trh PRIME dodává: „S panem Gevorkyanem a společností GEVORKYAN, a.s. se známe již mnoho let a já i mí kolegové jsme velmi rádi, že můžeme být po celou dobu součástí jejich fascinujícího příběhu. Přechod společnosti na trh PRIME je plánovaným a logickým vyústěním rychlého rozvoje společnosti GEVORKYAN, a.s. a věříme, že tento rozvoj ještě zdaleka nekončí.“

GEVORKYAN, a.s. se tak na trhu PRIME postaví po bok takových společností, jakými jsou například ČEZ, a.s., ERSTE GROUP BANK AG, MONETA Money Bank, a.s., Colt CZ Group SE či Komerční banka, a.s. Svou velikostí dle tržní kapitalizace (aktuálně 4,5 mld. Kč) se pak na trhu PRIME zařadí mezi emise Tatry mountain resorts, a.s. (aktuálně 4,0 mld. Kč) a Kofola ČeskoSlovensko a.s. (6,0 mld. Kč).

„Jsem velmi rád, že se nám tímto naplňuje jeden z hlavních důvodů vzniku trhu START. Naším záměrem bylo, mimo jiné, aby se stal tento trh branou na burzu pro menší společnosti, pro které by byl vstup na regulovaný trh příliš komplikovaný a v dané fázi jejich rozvoje i předčasný. START dává firmám možnost učit se využívat výhod kapitálového trhu a současně si zvykat na statut veřejně obchodované firmy. Přechodem na regulovaný trh se díky mezinárodnímu reportingu firmy otevírají zahraničním investorům, což je pro ně další velká výzva.“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

IPO společnosti GEVORKYAN bylo s objemem úpisu více než 727 milionu korun historicky největším na trhu PX Start, největším IPO v roce 2022 na celé pražské burze a zároveň se jednalo o první slovenskou společnost, která své IPO v Praze uskutečnila.

Komplexní právní poradenství v souvislosti s přechodem na trh PRIME Burzy cenných papírů Praha poskytla advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS.


Upozornění

Tento dokument v žádném ohledu neznamená nabídku nebo výzvu k prodeji nebo nákupu cenných papírů. Údaje zde obsažené mají čistě informativní charakter a pro jejich kontext a vysvětlení doporučujeme kontaktovat zástupce společností VERSUTE INVESTMENTS a.s. nebo GEVORKYAN, a.s. uvedené níže. Přijetí akcií společnosti Gevorkyan, a.s. na trh Prime Market organizovaný Burzou cenných papírů Praha proběhne na základě prospektu akcií vyhotoveného podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129 o prospektu, který je k dispozici na webových stránkách společnosti GEVORKYAN, a.s.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top