investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Společnost Alibaba se plánuje rozdělit na šest samostatných divizí

28.03.2023

Každá z těchto divizí bude samostatně zkoumat možnosti získávání finanční prostředků...

Čínská internetová společnost Alibaba Group Holding plánuje rozdělit své podnikání do šesti hlavních divizí, které budou pokrývat elektronický obchod, média a cloudové služby. Každá z těchto divizí bude samostatně zkoumat možnosti získávání finanční prostředků nebo primární nabídku akcií, informovala dnes agentura Reuters. Reorganizace skupiny je největší od jejího založení před více než 20 lety.

Hodnota čínského lídra v oblasti elektronického obchodu je zhruba 220 miliard USD (4,8 bilionu Kč). Mezi šest hlavních částí po rozdělení bude patřit Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group a Digital Media and Entertainment Group. Každá z nich bude mít vlastního generálního ředitele a správní radu. Současný generální ředitel firmy Daniel Zhang bude ředitelem holdingu a části zaměřené na cloud.

Dnešní oznámení přichází po návratu spoluzakladatele firmy Jacka Ma do Číny po více než roce stráveném v zahraničí. Agentura Bloomberg upozornila, že přechod na holdingovou strukturu je u velkých čínských technologických firem vzácností. Znamená odklon od tradiční snahy udržet většinu aktivit pod jednou střechou a pod jednou hlavičkou provozovat vše - od supermarketů až po datová centra.

Peking v posledních dvou letech zasáhl proti domácím technologickým gigantům a tyto firmy, včetně Alibaby, donutil k zásadním změnám jejich podnikatelských modelů. Alibaba je průkopníkem v elektronickém obchodování, potýká se ale také se stále větší konkurencí od zavedené firmy JD.com i od nově vznikajících společností, jako je PDD Holding a ByteDance.

S akciemi Alibaby se obchoduje i na burze v New Yorku. Tam před začátkem dnešního obchodování vykazovaly v reakci na zprávu o rozdělení skupiny růst přibližně o sedm procent nad 92 dolarů, za pandemie se ale dostaly až nad 300 USD za kus. K jejich poklesu pak přispěly i regulační zásahy v Číně a spory mezi vládami v Pekingu a Washingtonu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top