investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Shopify

07.09.2022

Dynamicky se rozvíjející společnost v rychle expanzivním odvětví e-commerce s velkou slevou.

Akcie společnosti Shopify (SHOP) se ze svého historického maxima v listopadu loňského roku propadly o 80 %. Kanadský poskytovatel služeb elektronického obchodování byl kdysi žhavou akcií, ale býci ustoupili, protože jeho růst se ve světě, po zhoršení tržní situace, ochladil. Rostoucí úrokové sazby tento bolestivý pokles ještě prohloubily. Ale poté, co se společnost vzdala všech svých pandemických zisků, valuace se hluboce změnila a Shopify se tak ocitá na atraktivnější úrovni.

Hlavní přednosti společnosti Shopify

Platforma Shopify umožňuje obchodníkům zřizovat vlastní internetové obchody, zpracovávat platby, vyřizovat objednávky a spravovat online marketingové kampaně. Pomáhá obchodníkům vytvořit vlastní online prezentaci, aniž by se museli připojit k přeplněnému trhu třetích stran, jako je Amazon nebo eBay. Během uplynulých deseti let se z mezery na trhu společnosti Shopify stal hlavní proud. V době svého vstupu na burzu v roce 2015 společnost Shopify obsluhovala 162 000 obchodníků. Dnes slouží milionům obchodníků po celém světě. Mezi lety 2015 a 2021 se její roční příjmy vyšplhaly z 205 milionů dolarů na 4,61 miliardy dolarů, což představuje složenou roční míru růstu (CAGR) ve výši 68 %. Ziskovou se společnost stala v letech 2020 a 2021 na základě GAAP (obecně uznávaných účetních zásad). Býci věří, že Shopify bude i nadále expandovat, protože obchodníci se bouří proti Amazonu a dalším velkým online tržištím. Věří také, že si dokáže udržet své zákazníky díky integrovanému platebnímu systému Shop Pay, specializované síti pro realizaci zakázek a vlastním systémům pro prodejní místa. Atraktivní je i nacenění společnosti, kde akcie společnosti Shopify vypadají historicky levně na méně než šestinásobku letošních tržeb. Na svém vrcholu v listopadu loňského roku se obchodovala za neuvěřitelný 35násobek tržeb, které skutečně vygenerovala v roce 2021.

V jaké fázi se podnik nachází

Společnost Shopify roste od poloviny roku 2019 o 53 % ročně, ale tento masivní růst se zpomaluje. V posledním čtvrtletí vzrostly tržby jen o 16 %. Vedení společnosti tvrdí, že toto tempo růstu je mnohem nižší než její prognózy z počátku roku 2022, a to především proto, že spotřebitelé se vrátili k běžným vzorcům utrácení, místo aby nadále upřednostňovali elektronické obchodování, jak tomu bylo v dřívějších fázích pandemie. Hlavní dopad této změny spočívá v tom, že Shopify očekává pomalejší růst klíčových ukazatelů, jako jsou objemy prodejů a registrace nových obchodníků. Tyto oblasti by měly v příštích několika letech stále růst. Vedení však bylo ohledně tohoto tempa expanze příliš optimistické.

Nedostatky služby Shopify

Růst hrubého objemu zboží (GMV), hrubého objemu plateb (GPV) a příjmů společnosti Shopify se v roce 2020 zrychlil, protože během pandemie se více obchodníků a nakupujících přesunulo na internet. Stimulační šeky také přiměly nakupující k větším nákupům. Růst společnosti Shopify se však v loňském roce zpomalil, protože se vytratil vítr z pandemie, a toto zpomalení dále přetrvávalo i po celou první polovinu roku 2022. Analytici očekávají, že tržby společnosti Shopify za celý rok 2022 vzrostou o 19 % a v roce 2023 pak o 25 % na 6,87 miliardy USD. Takové tempo růstu je stále solidní, ale naznačuje, že dny "hyperrůstu" společnosti Shopify jsou pryč. S ochlazením růstu společnosti Shopify se snížily její hrubé marže, protože společnost vykázala vyšší podíl příjmů ze segmentu Merchant Solutions s nižší marží. Provozní marže se v tomto roce také prudce snížily, protože společnost zvýšila své investice do logistiky, výzkumu a vývoje, dat, prodeje a marketingu.

Kam směřuje společnost Shopify

Ačkoli se situace může krátkodobě ještě mírně zhoršit, společnost Shopify má dobré důvody k tomu, aby si zachovala ambiciózní vyhlídky na růst. Nabízí řešení pro prodejní místa, která jsou integrována s platformou pro elektronické obchodování, takže prodej může růst i v době, kdy se výdaje přesouvají zpět z digitálních kanálů.

Integrace platformy do webových destinací, jako jsou Facebook, Instagram a Google, je teprve v počátcích, ale v příštích několika letech by mohla narůst do významného objemu. Shopify bude v roce 2023 pravděpodobně také pomáhat mnohem více obchodníkům, aby se svými produkty vyrazili do světa, a to prostřednictvím svého účinného nástroje Markets.

Výhled do budoucna

Akcie se pravděpodobně nezotaví, dokud investoři neuvidí jasnou cestu zpět ke kladným ziskům a peněžním tokům, což nemusí být zřejmé dříve než za jedno či dvě čtvrtletí. Zdá se však, že výprodej již tuto negativní náladu odráží, spolu s předpokladem budoucí recese. Společnost je v současnosti oceňována tak, jako by i nadále měla generovat ztráty a k růstu se v dohledné době nevrátit.

To se zdá být přehnanou reakcí na to, co bude pravděpodobně dočasným provozním propadem. Jistě, společnost čeká další finanční obtíže, protože se snaží přeorientovat své výdajové modely, aby se přizpůsobila zpomalující se poptávce po elektronickém obchodování. Stále si však udržuje vedoucí platformu, která bude usnadňovat vícekanálové obchodování i v budoucnu. Ačkoli několik příštích čtvrtletí bude pravděpodobně volatilních, očekává se oživení akcií podniku v roce 2023 a později.


Autor: Mgr. Timur Barotov

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top