investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku

11.04.2022

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta...

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu více než v únoru. Naši ekonomiku zasáhly další silné inflační tlaky kvůli válce na Ukrajině. K pandemické inflaci se tak přidává Putinova inflace, která se projevuje především růstem cen komodit.

Podcast - BHS Insights

12.04.2022 - Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku

Délka: 00:00:00


00:00:00

Ceny pohonných hmot zdražily o 50,6 procenta. Cena elektřiny se zvýšila o 24,7 procenta a cena zemního plynu o 37,7 procenta. Rovněž došlo k růstu cen tuhých paliv o 19,9 procenta. Kromě energetických komodit narůstají i ceny zemědělských komodit. To se projevuje například zdražením mouky o 30,3 procenta či brambor o 21,4 procenta.

Do budoucna lze očekávat, že budou narůstat ceny nájmů, protože uprchlíci z Ukrajiny si po nalezení práce budou hledat nájemní bydlení, aby nadále nemuseli žít v provizoriu tělocvičen a dalších nevyhovujících míst. To může být doprovázeno zvýšenou poptávkou po nábytku či výrobcích na údržbu a opravy bytu. Rovněž může docházet ke zvýšeným nákupům elektroniky a vybavení pro domácnost. V neposlední řadě může narůstat zájem o nákupy oblečení a obuvi, protože mnozí Ukrajinci uprchli jen s minimem zavazadel.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Putinova inflace je sociálně necitlivá, protože vede ke zdražování nezbytných energetických a zemědělských komodit. Náklady na život v České republice prudce stoupají a lidem se snižuje kupní síla úspor. Současný vývoj v ekonomice bohužel bude doprovázen snižováním životní úrovně lidí.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top