investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Prodejce Alibaba zvýšil tržby

23.02.2023

Akcie výrazně zpevnily...

Čínský internetový prodejce Alibaba ve třetím čtvrtletí svého finančního roku zvýšil tržby o dvě procenta na 247,76 miliardy jüanů (803 miliard Kč). Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Výsledek překonal očekávání, mimo jiné díky příznivému vlivu po zrušení pandemických omezení. Akcie společnosti v reakci zpevnily asi o šest procent.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali tržby na 245,18 miliardy jüanů. Třetí finanční čtvrtletí skončilo v prosinci.

Alibaba přestála slabou ekonomiku v Číně, která teprve loni v prosinci po třech letech zrušila politiku nulové tolerance covidu-19. Protože Peking ukončil omezení až v prosinci, neprojevily se změny do minulého čtvrtletí zcela. Čistý zisk připadající akcionářům činil 46,82 miliardy juanů, což je nárůst z 27,69 miliardy jüanů ve stejném čtvrtletí před rokem.

Celkové maloobchodní tržby se v Číně v prosinci snížily o 1,8 procenta, zatímco ekonomika za celý loňský rok vzrostla o tři procenta. To je jeden z nejhorších výsledků téměř za půl století.

Analytici očekávají, že Alibaba v nadcházejících čtvrtletích zaznamená rychlejší růst příjmů, protože se efekt opětovného otevření čínské ekonomiky projeví v plné míře. Společnost Morgan Stanley v nedávné zprávě poprvé za tři roky označila Alibabu za nejlepší volbu pro akcionáře v čínském technologickém sektoru.

Od vrcholu dosaženého v říjnu 2020 umazala hodnota Alibaby přibližně 600 miliard dolarů (13,4 bilionu Kč). Podle analytiků to je reakce na zpřísňování regulačního prostředí pro technologické firmy v Číně spolu s přísnou politikou vůči covidu-19 a pak na následné zpomalení růstu ekonomiky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top