investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ocelárna U.S. Steel odmítla nabídku na převzetí

14.08.2023

Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více...

Americká ocelárna United States Steel, která působí i na Slovensku, odmítla nabídku na převzetí za 7,3 miliardy USD (více než 160 miliard Kč) od konkurenční společnosti Cleveland-Cliffs a nyní zkoumá své další možnosti. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více, bližší podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Cleveland-Cliffs učinila nabídku již koncem července, U.S. Steel ji však odmítla a označila za nepřiměřenou. Cleveland-Cliffs se rozhodla nabídku zveřejnit, aby se o ní dozvěděli akcionáři. Nabídnutá cena představuje ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií na burze prémii 43 procent.

Spojení firmy Cleveland-Cliffs, která má v současnosti tržní kapitalizaci zhruba 7,5 miliardy USD, s U.S. Steel by vytvořilo globálního ocelářského giganta. Pomohlo by mu lépe konkurovat v odvětví, kterému z velké části dominuje Čína, uvedla agentura Reuters.

Nabídka na převzetí přišla poté, co U.S. Steel vykázala páté čtvrtletí za sebou pokles zisku a čtvrté čtvrtletí pokles tržeb. Od začátku letošního roku akcie firmy klesly o více než devět procent.

Cleveland-Cliffs patří v oblasti akvizic mezi nejaktivnější firmy ve svém odvětví. V roce 2020 koupila společnost AK Steel Holding a rovněž americkou divizi ocelárny ArcelorMittal. Společnost dodala, že její nabídka na převzetí U.S. Steel má podporu odborového svazu United Steelworkers, který je největším odborovým svazem v ocelářském průmyslu v Severní Americe.

Firmu U.S. Steel v roce 1901 založili tehdejší titáni amerického průmyslu, jako byl John Pierpont Morgan či Andrew Carnegie. Současný generální ředitel David Burritt, který je ve funkci od roku 2017, zahájil transformaci firmy. V minulosti skomírající skupina se nyní orientuje spíše na opětovné využití kovového šrotu než na produkci oceli z rudy.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top