investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Nic nejde podle plánu. Stavby se prodražují a realizace trvají déle

06.08.2021

Stavební produkce v červnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 7,9 procenta...

Stavební produkce v červnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 7,9 procenta. Skvělé výsledky hlásí pozemní stavitelství, které meziročně vzrostlo o 8,3 procenta. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,9 procenta. Realizaci staveb bohužel komplikuje rychlý růst cen stavebních materiálů, který odráží jejich nedostatek na trhu.

Stavební úřady v červnu vydaly 8 232 stavebních povolení. To bylo o 4,9 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 44,3 miliardy korun. Počet zahájených bytů v červnu meziročně vzrostl o 54,7 procenta. Počet dokončených bytů však klesl o 8,5 procenta.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Na realitním trhu je stále patrná nedostatečná nabídka bytů, která je vyvolána dlouhodobě špatně fungujícími stavebními předpisy. Nedostatek vede k prudkému růstu cen. Ten byl navíc akcelerován rekordní situací na hypotečním trhu, kde se v prvním pololetí letošního roku rozpůjčovalo 223,8 miliardy korun, což je více než dvojnásobek obvyklé úrovně. Přebytek peněz valící se z hypotečního na realitní trh skokově navyšuje ceny nemovitostí a zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Práce na stavbách připomíná jízdu v autoškole. Šlape se na plyn, aby se dohnala zpoždění a uspokojila se vysoká poptávka, ale zároveň se šlape na brzdu kvůli předraženým a někdy i chybějícím stavebním materiálům. V důsledku tohoto vývoje vázne dokončování staveb a musí se navyšovat plánované rozpočty."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top