investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Microsoft investuje do datových center v Japonsku

09.04.2024

Je to největší investice firmy v zemi...

Americká společnost Microsoft investuje do roku 2025 v Japonsku do datových center 2,9 miliardy USD (67,7 miliardy Kč). Je to největší investice firmy v zemi a je reakcí na snahu Tokia o zvýšení výpočetního výkonu pro umělou inteligenci (AI). Řekl to japonskému listu Nikkei prezident Microsoftu Brad Smith.

Přijetí AI a investice do domácích kapacit se staly národní prioritou pro vlády po celém světě, upozornil Smith. Tokio zavádí opatření, jejichž cílem je zvýšit výpočetní výkon AI v zemi kvůli obavám, že domácí data budou přenesena a uložena v datových centrech v zahraničí.

Microsoft je dvojkou v poskytování cloudových služeb, za společností Amazon Web Services (AWS). Firma instaluje pokročilé polovodičové součástky pro AI, které jsou navrženy a optimalizovány speciálně pro použití v systémech AI, ve dvou stávajících centrech ve východním a západním Japonsku. Firma také plánuje v Japonsku program rekvalifikací související s AI, kdy chce za tři roky vyškolit tři miliony pracovníků a zřídit v Tokiu novou laboratoř pro výzkum a vývoj v robotice a AI.

Firma OpenAI podporovaná Microsoftem představila v roce 2022 svého chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, který vyvolal celosvětový povyk kolem generativní AI. Vzrostla poptávka po rozsáhlých jazykových modelech, které jsou základem technologií pro služby jako ChatGPT, na cloudových platformách.

Vlády také stále častěji požadují "datovou suverenitu", což znamená, že data dané země by měla být spravována v té zemi, a ne v zahraničí. Důvodem jsou obavy o bezpečnost a soukromí. Tokio omezilo přenos osobních údajů do zahraničních datových center. To způsobilo, že cloudové platofrmy jako AWS a Google oznámily vyšší investice do datových center v Japonsku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top