investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Komise v USA požádala soud, aby Microsoftu zablokoval převzetí firmy Activision

13.06.2023

Vláda nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů povolit, obává se dopadů na spotřebitele...

Americká Federální obchodní komise (FTC) v pondělí požádala soud, aby dočasně zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít výrobce videoher Activision Blizzard. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády, uvedla agentura Reuters. Vláda nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) povolit, obává se dopadů na spotřebitele.

Microsoft a společnost Activision podle FTC signalizovaly, že dohoda by mohla být uzavřena už v pátek. Proto komise požádala federálního soudce, aby zablokoval jakoukoli konečnou dohodu před 15. červnem 23:59 východoamerického času.

Převzetí firmy Activision by bylo největší akvizicí Microsoftu a největší v historii videoherního průmyslu. Převzetí podniku by podle komise Microsoftu dalo "možnost a zvýšenou motivaci zadržovat nebo znehodnocovat obsah společnosti Activision způsobem, který podstatně snižuje konkurenci".

FTC se domnívá, že bez zásahu soudce by spojená firma mohla změnit aktivity a obchodní plány společnosti Activision a také by mohla Microsoftu umožnit přístup k citlivým obchodním informacím. FTC, která ve Spojených státech vynucuje dodržování antimonopolních zákonů, už začátkem loňského prosince požádala soud, aby transakci zablokoval z antimonopolních důvodů. Argumentovala tím, že by konzola Xbox od Microsoftu získala exkluzivní přístup k hernímu obsahu firmy Activision, zatímco konkurenční konzoly Nintendo a PlayStation od Sony by zůstaly v ústraní.

Nabídku společnosti Microsoft na převzetí výrobce videoher Call of Duty a dalších v květnu schválila Evropská komise (EK), která je antimonopolním orgánem Evropské unie. Britský antimonopolní úřad nicméně převzetí firmy Activision Microsoftu v dubnu zablokoval.

"Vítáme možnost předložit náš případ federálnímu soudu," uvedl prezident Microsoftu Brad Smith. Společnost Activision se k tomu nevyjádřila.

Microsoft uvedl, že dohoda bude výhodná jak pro hráče, tak pro herní společnosti. Nabízí například, že podepíše právně závaznou dohodu o souhlasu s FTC, že bude po dobu deseti let poskytovat hry Call of Duty konkurentům včetně společnosti Sony. Při oznámení plánu firmu Activision Blizzard převzít, což bylo v lednu loňského roku, Microsoft uvedl, že očekává dokončení transakce ve finančním roce 2023. Ten končí v červnu.

"Vzhledem k těmto skutečnostem a vzhledem ke zveřejněným zprávám, že Microsoft a společnost Activision Blizzard zvažují dokončení transakce už v nejbližší době, podali jsme žádost o vydání dočasného zákazu uzavřít dohodu, abychom jim v tom zabránili, dokud nebude ukončen přezkum," uvedla mluvčí FTC.

Přístup amerických úřadů k tomuto případu odráží tvrdý přístup administrativy prezidenta Joea Bidena k prosazování antimonopolních pravidel. Podle expertů na soutěžní právo ale komisi čeká těžký boj, aby přesvědčila soudce, že je nutné plánovanou akvizici zablokovat. Microsoft nabídl totiž dobrovolné ústupky, aby rozptýlil obavy, že by mohl ovládnout videoherní trh.

Soud by se měl začít případem zabývat 2. srpna.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top