investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hospodaření ČEZ překonalo odhady trhu zejména na provozní úrovni

09.11.2023

Firma zároveň zvýšila celoroční výhled EBITDA na 115 až 120 miliard korun...

Dnes zveřejněné hospodářské výsledky energetické společnosti ČEZ za třetí čtvrtletí letošního roku překonaly odhady trhu zejména na provozní úrovni, vyplývá z vyjádření analytiků. Provozní zisk (EBITDA) za samotné třetí čtvrtletí vzrostl meziročně o devět procent na 32,6 miliardy korun, zatímco čistý zisk klesl o polovinu na devět miliard korun, zveřejnil dnes ČEZ. Firma zároveň zvýšila celoroční výhled EBITDA na 115 až 120 miliard korun, dříve uváděla 105 až 115 miliard korun, dál počítá s očištěným ziskem 33 až 37 miliard korun.

"EBITDA (za třetí čtvrtletí) svou výší 32,6 miliardy korun dokonce převyšuje loňskou silnou úroveň a překonává náš odhad 28,6 miliardy korun, respektive tržní konsensus posazený na hladinu 27,8 miliardy korun," uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Výsledky byly podle analytika České spořitelny Petra Bártka nad odhady díky zlepšujícímu se segmentu prodeje a lepší produkci z uhlí a dobré marži v segmentu výroby.

Raška vidí příčinu lepší než očekávané provozní ziskovosti hlavně ve velmi dobrém výsledku tuzemského prodeje, který ve své maloobchodní části vykázal provozní zisk 3,6 miliardy korun. Přitom předpoklad Fio banky byl 2,2 miliardy korun. "Nad očekávání se tak zřejmě projevily nižší nákupní ceny komodit a rovněž vliv sezonních faktorů byl příznivější," podotkl. Vedle prodeje ocenil také segment výroby a zmínil nadstandardní výkonnost těžby uhlí. "Tento segment letos směřuje k dalšímu rekordnímu výsledku, když se výrazně pozitivně projevují vyšší ceny uhlí," uvedl.

Lepší než odhadovaná EBITDA se podle analytiků nicméně kvůli daňové zátěži plně neprojevila do očištěného čistého zisku. Zatímco firma zvýšila celoroční výhled EBITDA na 115 až 120 miliard korun, odhad celoročního čistého zisku 33 až 37 miliardy korun kvůli vyšší dani z neočekávaných zisků ponechala.

Zvýšený výhled provozního zisku hodnotí analytici pozitivně. "Naše celoroční projekce počítá s EBITDA 121,9 miliardy Kč a čistým ziskem 34,8 miliardy Kč. Ve čtvrtém kvartálu tak zbývá dodat asi 22,4 miliardy Kč zisku EBITDA a 3,2 miliardy Kč čistého zisku. To považujeme za splnitelné," uvedl Bohumil Trampota z Komerční banky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top