investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Google se dohodl na urovnání sporu za zpravodajský obsah

22.06.2022

Úřad dnes oznámil, že přijal závazky Googlu ohledně způsobu, jak bude firma s vydavateli a zpravodajskými...

Americká internetová společnost Google se dohodla s francouzským antimonopolním úřadem na urovnání sporu kolem plateb za zpravodajský obsah. Úřad dnes oznámil, že přijal závazky Googlu ohledně způsobu, jak bude firma s vydavateli a zpravodajskými agenturami o platbách jednat. Dodal, že Google rovněž souhlasil se stažením odvolání proti pokutě 500 milionů eur (přes 12 miliard Kč), kterou firmě úřad v souvislosti se sporem vyměřil loni v červenci.

"Úřad se domnívá, že závazky navržené Googlem pravděpodobně ukončí obavy ohledně hospodářské soutěže, a že jsou významné, věrohodné a ověřitelné. Proto se je rozhodl přijmout," uvedl antimonopolní úřad v dnešní zprávě. Úřad tímto rozhodnutím ukončuje vyšetřování společnosti Google, která se tak podle agentury Bloomberg vyhne případným dalším pokutám.

Francouzské mediální společnosti firmu Google dlouho obviňovaly, že těží z dominantního postavení svého stejnojmenného internetového vyhledávače a že se snaží vyhnout dodržování zákonů na ochranu autorských práv. Stížnost k antimonopolnímu úřadu v této záležitosti podaly v roce 2019. Argumentovaly tím, že k růstu tržeb firmy z reklamy přispívá používání výňatků z jejich zpravodajského obsahu.

Šéf francouzského antimonopolního úřadu Benoit Coeuré uvedl, že dnešní rozhodnutí budou pozorně zkoumat ostatní evropské země. "Poprvé v Evropě poskytují závazky Googlu dynamický systém pro jednání a sdílení informací potřebný k transparentnímu posouzení (nároků vydavatelů)," prohlásil.

Společnost Google již uzavřela dohody o platbách za zpravodajský obsah s francouzskou tiskovou agenturou AFP a s předními vydavateli zpráv, včetně novin Le Monde či Le Figaro. Podmínky těchto dohod nicméně nebyly zveřejněny, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Alphabet je nadnárodní konglomerát, který sídlí v Mountain View v Kalifornii. Vznikl po restrukturalizaci v říjnu 2015 a stal se mateřskou společností pro Google.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top