investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Čtvrtletní zisk společnosti Foxconn překonal očekávání analytiků

14.11.2023

Přístroje společnosti Apple se na celkových tržbách Foxconnu podílejí více než polovinou...

Tchajwanská společnost Foxconn, která je největším smluvním producentem elektroniky na světě a hlavním výrobcem přístrojů Apple, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 43,1 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 30 miliard Kč). Zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali v průměru asi na 34 miliard tchajwanských dolarů. To zmírňuje obavy ohledně poptávky po přístrojích společnosti Apple, napsala agentura Bloomberg.

Přístroje společnosti Apple se na celkových tržbách Foxconnu podílejí více než polovinou. Společnost Apple tento měsíc varovala, že její tržby v nynějším čtvrtletí, které zahrnuje klíčovou vánoční sezonu, zůstanou zhruba na loňské úrovni.

Firma Foxconn už dříve oznámila, že jí ve třetím čtvrtletí klesly tržby o více než 11 procent na 1,54 bilionu tchajwanských dolarů. Analytici předpokládají, že v celém letošním roce tržby klesnou o více než šest procent na 6,21 bilionu tchajwanských dolarů. To by znamenalo první pokles celoročních tržeb Foxconnu od roku 2016.

Apple a Foxconn teď na čínském trhu čelí rostoucím problémům. Peking letos rozšířil zákaz používání telefonů iPhone od společnosti Apple ve vládních úřadech a státních podnicích. Telefony iPhone navíc čelí ostré konkurenci ze strany čínské značky Huawei. Čína také začala vyšetřovat Foxconn kvůli daním a kvůli tomu, jak v zemi využívá půdu.

Společnost Foxconn se v současnosti snaží najít nové zdroje růstu. Firma začala podnikat například v oblasti elektromobilů a satelitů, tyto nové aktivity ale zatím nevytvářejí žádné významnější tržby.

Pod značkou Foxconn firma vystupuje na zahraničních trzích, zatímco v Číně a na Tchaj-wanu je známá jako Hon Hai Technology Group. Celý podnik se pak jmenuje Hon Hai Precision Industry. Prostřednictvím společnosti Foxconn CZ firma působí i v České republice, kde vyrábí počítače a informační technologie.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top