investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ vybuduje na Chomutovsku dvě velké solární elektrárny

05.04.2024

Každá z nich by měla mít výkon přes 100 megawattů...

Energetická společnost ČEZ postaví na Chomutovsku dvě velké fotovoltaické elektrárny. Každá z nich by měla mít výkon přes 100 megawattů (MW), což je více než trojnásobek výkonu dosud největších solárních elektráren v Česku. Na investice, které dohromady vyjdou na 4,2 miliardy korun, dostane firma z Modernizačního fondu dotace přes miliardu korun. Upozornil na to dnes Ekonomický deník, podle kterého to vyplývá ze smluv, které na konci března podepsal Státní fond životního prostředí (SFŽP) se společností ČEZ. Mluvčí ČEZ Barbora Peterová na dotaz ČTK sdělila, že začít stavět by se mělo na přelomu let 2025 a 2026.

Chystané solární elektrárny mají vzniknout na rekultivovaném území po těžbě hnědého uhlí na severu Čech. Větší projekt ČEZ připravuje v Tušimicích, kde by zařízení mělo mít výkon 126,7 MW. Druhý projekt s názvem Vysočany - Plató má mít instalovaný výkon 115,7 MW.

"V současné chvíli probíhají běžné povolovací procesy nezbytné k zahájení stavby, zejména aktualizace zásad územního rozvoje Ústeckého kraje a změny územně plánovací dokumentace obcí," řekla k projektům Peterová. Společnost podle ní předpokládá zahájení výstavby na přelomu let 2025 a 2026.

Po dokončení by tak mělo jít o největší fotovoltaické elektrárny v Česku. Dosud největší jsou FVE Ralsko skupiny ČEZ s celkovým výkonem 38,3 MW a FWE Czech Novum u Vepřeku na Mělnicku s výkonem 35,1 MW, kterou postavila skupina Decci. Obě vznikly v éře prvního solárního boomu v ČR v roce 2010. V současnosti jsou v přípravě i další projekty velkých fotovoltaik, jde například o další záměr ČEZ u Kadaně, kde by měla vzniknout elektrárna s výkonem 87,65 MW, píše dále Ekonomický deník.

Peterová upozornila, že mezi největší další plánované solární investice patří lokalita v Prunéřově, kde firma zvažuje výstavbu projektů s výkonem až 243 MW. "Obecně lze říci, že v lokalitě Tušimice-Prunéřov rozvíjíme projekty fotovoltaických elektráren s kapacitou cca 400 MW," dodala mluvčí.

ČEZ podle deníku připravuje i další projekty s výkonem v desítkách megawattů. Podle deníku loni podepsal se SFŽP balík 20 smluv o financování fotovoltaických parků s celkovým výkonem kolem 235 MW. Tyto smlouvy počítají s vybudováním solárních elektráren například v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji, a to většinou na plochách po bývalé těžbě nebo průmyslové výrobě. Společnost už dříve avizovala cíl postavit do roku 2030 fotovoltaické a větrné elektrárny o výkonu až 6000 MW. V současné době má ČEZ ve výstavbě sedm fotovoltaik o výkonu celkem 38,4 MW.

Velké solární parky připravují i další společnosti. Skupina Sev.en podnikatele Pavla Tykače podle deníku nedávno podepsala se Státním fondem životního prostředí smlouvy na dotace na pět velkých solárních elektráren na Mostecku o celkovém výkonu 121,8 MW. Tři fotovoltaiky o celkovém výkonu 45 MW pak připravuje v Karlovarském kraji skupina SUAS Group.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top